Polonia vrea să aibă un cuvânt de spus în legătură cu soluţionarea conflictului din Ucraina

Polonia consideră că este necesar să participe la "orice conversaţie serioasă" despre modul de a pune capăt conflictului în estul Ucrainei, declară şeful diplomaţiei Grzegorz Schetyna într-un interviu publicat miercuri.

274 afișări
Imaginea articolului Polonia vrea să aibă un cuvânt de spus în legătură cu soluţionarea conflictului din Ucraina

Polonia vrea să aibă un cuvânt de spus în legătură cu soluţionarea conflictului din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A vorbi despre Ucraina fără Polonia este ca şi cum s-ar vorbi despre lucruri privind Libia, Algeria, Tunisia sau Maroc fără Italia, Franţa, Spania", a declarat Schetyna pentru cotidianul Gazeta Wyborcza.

El se referă la summitul de la Milano, care a avut loc la jumătatea lui octombrie, când Polonia nu a luat parte la discuţiile dintre liderii europeni şi preşedintele rus Vladimir Putin.

"La Milano nu a existat nicio conversaţie serioasă despre Ucraina, deoarece lipsea voinţa de a purta una, mai ales la una dintre părţi", a spus Schetyna.

"Cel mai bun mod de a soluţiona problemele ucrainene este formatul de la Weimar - Franţa, Germania, Polonia -, deoarece cunoaştem cel mai bine situaţia şi avem cea mai mare experienţă", a declarat ministrul polonez, apreciind că "formatul normand" - Germania-Franţa-Rusia-Ucraina - este "ineficient, aşa cum mărturisesc participanţii-înşişi".

"S-a încercat oxigenarea acestui format la Milano, prin participarea italienilor şi britanicilor, dar acest lucru nu a mers", a mai declarat Schetyna. El a salutat, altfel, solidaritatea manifestată de europeni faţă de menţinerea sancţiunilor impuse Rusiei în cadrul ultimului Consiliu al miniştrilor Afacerilor Externe, la Luxemburg.

"Situaţia în Ucraina a arătat că, dacă Europa nu este în măsură să definească o problemă şi să o înfrunte, această problemă va veni singură la Europa", a rezumat el.

Evocând aspiraţia pe care i-o atribuie lui Putin de revenire la o lume "bipolară", ministrul polonez a apreciat că o asemenea întoarcere în timp este imposibilă. Iar dacă totuşi se va produce, a adăugat el, va avea loc "fără participarea Rusiei, deoarece există alţi candidaţi care să joace acest rol" într-un tandem al unor superputeri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici