Povestea lui Hillary Clinton se repetă. Mike Pence, vicepreşedintele american, a folosit un cont de email privat în activităţi oficiale

Vicepreşedintele american Mike Pence a folosit un cont de email privat în activităţi oficiale în perioada în care acesta a fost guvernator al statului Indiana, potrivit datelor obţinute de cotidianul Indianapolis Star, relatează The Associated Press.

5181 afișări
Imaginea articolului Povestea lui Hillary Clinton se repetă. Mike Pence, vicepreşedintele american, a folosit un cont de email privat în activităţi oficiale

Mike Pence a folosit un cont de email privat în timp ce era guvernator al statului Indiana- presă (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

Cotidianul a indicat că datele obţinute arată faptul că Pence a comunicat cu consilierii lui prin intermediul contului personal de email, discutând inclusiv chestiuni ce privesc siguranţa naţională.

Mai mult, contul personal AOL al lui Pence a fost vizat de hackeri, iar datele furate au fost folosite într-un caz de înşelăciune în primăvara anului trecut, înainte ca el să fie ales de Donald Trump pentru a candida la funcţia de vicepreşedinte.

În urma acestui incident, guvernatorul şi-a deschis un noul cont AOL, cu măsuri de securitate sporite, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Pence, Marc Lotter, adăugând că acesta a încetat să-şi folosească noul cont personal din momentul în care a preluat funcţia de vicepreşedinte.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat că Pence "a folosit un cont de email oficial şi un cont de email personal" la fel ca guvernatorii precedenţi. La finalul mandatului, Pence a lăsat instrucţiuni pentru transferarea şi arhivarea de către statul Indiana a tuturor emailurilor care au aveau legătură cu chestiuni ce ţineau de administrarea statului.

În calitate de candidat la funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite, Pence a criticat-o frecvent pe Hillary Clinton, candidatul democrat la preşedinţia SUA, pentru utilizarea mailurilor private în activităţi oficiale în timp ce era secretar de Stat.

Lotter a declarat că "este absurdă o comparaţie" între Clinton şi Pence, având în vedere că fost candidată democrată la prezidenţiale şi-a instalat un server de email privat la începutul mandatului ei la Departamentului de Stat, iar spre deosebire de Clinton, Pence nu a utilizat contul privat pentru a gestiona documente clasificate în perioada cât a fost guvernator al statului Indiana.

Legile statului Indiana nu interzic oficialilor publici să folosească conturi de email private, însă chestiunile oficiale discutate prin intermediul emailurilor private trebui să fie stocate pentru a respecta legislaţia privind registrele publice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici