Premieră în cabinetul Truss. A fost numit primul cancelar de culoare din istoria Marii Britanii

  • Într-unul dintre primele sale acte în calitate de prim-ministru britanic, Liz Truss l-a ales pe prietenul său apropiat Kwasi Kwarteng pentru a gestiona finanţele publice din Regatul Unit.
  • Deputat din 2010, Kwarteng este un adept al pieţei libere şi fost purtător de cuvânt al guvernului pentru afaceri, născut în nord-estul Londrei din părinţi ghanezi.
5594 afișări
Imaginea articolului Premieră în cabinetul Truss. A fost numit primul cancelar de culoare din istoria Marii Britanii

Kwasi Kwarteng are planuri mari de a stimula creşterea economică prin reducerea reglementărilor şi a taxelor pentru întreprinderi, încercând în acelaşi timp să abordeze criza costului vieţii cu care se confruntă Marea Britanie.

Prin numirea sa, toţi cei patru cancelari conservatori din ultima vreme provin din minorităţi etnice. Predecesorii imediaţi ai lui Kwarteng sunt Sajid Javid, născut din părinţi pakistanezi, Rishi Sunak, de origine indiană, şi Nadhim Zahawi, care a fugit din Irak împreună cu părinţii săi la vârsta de 11 ani.

Dar Kwarteng este primul cancelar de culoare de când a fost creată această funcţie, cu secole în urmă, şi devine astfel cel mai înalt politician de culoare în funcţie din istoria Marii Britanii. Pare a fi un reper semnificativ - deşi nu este de aşteptat ca Kwarteng însuşi să pună prea mult preţ pe acest lucru, potrivit POLITICO.

"Vrea să fie judecat în funcţie de conţinutul caracterului, abilităţilor şi experienţei sale, mai degrabă decât de rasa sa", a declarat un oficial guvernamental care a lucrat cu Kwarteng. "Nu-i plac chestiile legate de politica identitară".

Este o trăsătură împărtăşită de mai mulţi colegi conservatori. "Ceea ce observi prima dată la Kwasi nu este culoarea pielii sale, ci zâmbetul său minunat şi vocea sa impunătoare", a declarat un ministru de cabinet.

"Este un fel de piatră de hotar", a spus un alt ministru. "Dar Kwasi este un tip inteligent care a ajuns acolo pe merit. Nu-mi pasă că Liz este a treia femeie prim-ministru, că Rishi a fost primul cancelar indian sau că Kwasi este primul cancelar de culoare. Aceste lucruri sunt irelevante pentru discursul politic".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici