Premierul turc Binali Yildirim: Statele Unite rămân "un partener strategic, nu duşmanul" Turciei

Premierul Binali Yildirim a afirmat că Statele Unite rămân un "partener strategic, nu duşmanul" Turciei, în pofida nemulţumirilor Ankarei pentru modul în care decurge procesul de extrădare a lui Fethullah Gulen, care este acuzat de autorităţile turce că ar fi orchestrat lovitura de stat eşuată.

385 afișări
Imaginea articolului Premierul turc Binali Yildirim: Statele Unite rămân "un partener strategic, nu duşmanul" Turciei

Binali Yildirim: Statele Unite rămân "un partener strategic, nu duşmanul" Turciei

"Pot exista suişuri şi coborâşuri în relaţiile dintre cele două ţări (dar), avem nevoie să eliminăm elementele care dăunează relaţiilor noastre," a declarat Yildirim, făcând referire la clericul musulman Fethullah Gulen care locuieşte într-un exil auto-impus în Pennsylvania, relatează agenţia AFP.

Binali Yildirim a vorbit cu reprezentanţii presei străine cu doar câteva zile înainte ca o delegaţie formată din oficiali ai Departamentului american de Justiţie şi ai Departamentului de Stat să sosească în Turcia pentru a discuta despre cererea Ankarei de extrădare în Turcia a lui Gulen, care ar urma să fie judecat pentru presupusa implicare în lovitura de stat militară din data de 15 iulie.

De asemenea, Casa Albă a confirmat faptul că vicepreşedintele american Joe Biden va vizita Ankara săptămâna viitoare, acesta fiind cel mai important oficial occidental care vizitează Turcia după lovitura de stat.

Potrivit The Associated Press, Yildirim a mai spus că Turcia şi Statele Unite au un acord de extrădare în vigoare, aşa că procesul nu ar trebui să sufere amânare.

"Ne dorim ca procesul să fie accelerat", a spus oficialul turc, adăugând: "Acest om a fost liderul loviturii de stat. Ce mai aşteptăm?"

"Statele Unite au la dispoziţie toate informaţiile cu privire la incidentele în care a fost implicată această organizaţie teroristă şi liderul acesteia," a precizat Yildirim. "Cererea noastră este clară: trebuie să fie reţinut temporar şi extrădat."

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici