Premierul Turciei cere Rusiei, Chinei şi Iranului să-şi schimbe atitudinea în cazul Siriei

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel duminică, fără menajamente, la Rusia, China şi la Iran să pună capăt sprijinului lor pentru regimul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, prevenindu-le că "istoria nu va ierta" o astfel de atitudine.

548 afișări
Imaginea articolului Premierul Turciei cere Rusiei, Chinei şi Iranului să-şi schimbe atitudinea în cazul Siriei

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne adresăm Rusiei, Chinei şi Iranului. Vă rugăm să vă regândiţi actuala atitudine. Istoria nu-i va ierta pe cei care s-au aflat de partea regimurilor brutale", a afirmat Erdogan în timpul congresului Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AK), pe care îl conduce.

Rusia, aliată tradiţională a Damascului, a blocat până acum, cu ajutorul Chinei, în Consiliul de Securitate al ONU, orice rezoluţie care deschidea calea unor măsuri constrângătoare pentru regimul sirian.

Iranul este principalul aliat regional al Damascului şi este acuzat de mai multe ţări occidentale şi arabe că furnizează ajutor militar regimului lui Bashar al-Assad.

Generalul iranian Mohammad Ali Jafari, comandantul şef al Gardienilor Revoluţiei (Pasdaran), a afirmat la 16 septembrie că membri ai Pasdaran au fost în Siria şi în Liban în calitate de "consilieri" şi că nu a fost vorba de o prezenţă militară.

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a dezminţit aceste declaraţii, afirmând că au fost scoase din context de către presă.

Turcia s-a plasat de partea rebelilor sirieni şi a cerut plecarea preşedintelui Bashar al-Assad. Aceasta găzduieşte pe teritoriul său circa 91.000 de refugiaţi sirieni, a afirmat duminică Erdogan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici