Presa rusă acuză R.Moldova de atac organizat la adresa forţelor de menţinere a păcii

Presa rusă critică faptul că autorităţile de la Chişinău îl prezintă ca victimă pe Vadim Pisari, tânărul ucis duminică de un militar rus, apreciind că aceasta este o dovadă că întreg incidentul este un atac organizat de conducerea Republicii Moldova, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia online.

481 afișări

Un tânăr în vârstă de 18 ani, Vadim Pisari, a fost împuşcat de trupele de menţinere a păcii în apropiere de satul Pârâta, duminică dimineaţă, în jurul orei 7.00. El a fost transportat la spitalul de urgenţă din Chişinău, dar ulterior a decedat.

Incidentul s-a produs pe segmentul podului de peste râul Nistru. Victima se deplasa cu un automobil marca VAZ-2101 din satul Pârâta spre localitatea Vadul lui Vodă, când în viteză ar fi lovit bara de protecţie a postului nr.9 şi, fără a reacţiona la semnalul santinelelor de post de a opri, a plecat de la faţa locului.

Peste puţin timp, când se întorcea pe acelaşi segment, forţele de menţinere a păcii i-au făcut semn şoferului autovehiculului VAZ să oprească. Tânărul însă nu a reacţionat, continuându-şi deplasarea, astfel că a fost împuşcat.

Într-un articol publicat marţi de portalul Regnum, tânărul ucis este prezentat drept un "provocator beat" şi "hoţ de maşini", deşi Ministerul moldovean de Interne a precizat deja că tânărul avea permis de conducere, nu era în stare de ebrietate, iar maşina nu era furată. Totodată, pacificatorii ruşi sunt prezentaţi drept adevărate victime.

"Este vorba despre un atac direct din partea unui şofer beat la volanul unei maşini furate asupra postului de pacificatori. În timpul respingerii legale, atacatorul a fost ucis. Faptul că autorităţile din Republica Moldova au ieşit cu o reacţie ca o temă evident pregătită de acasă, că îl apără pe agresorul beat şi îl prezintă ca pe victimă, ne dă temeiul să credem că atacul asupra pacificatorilor putea fi o provocare planificată de conducerea Republicii Moldova cu scopul de a torpila propunerea liderului transnistrean privind facilitarea regimului frontier. Pacificatorii au respins atacul şi din acest motiv Republica Moldova este nemulţumită!", afirmă Regnum.

Autorul articolului adaugă că şi autorităţile Republicii Moldova trebuie să fie cercetate în cadrul anchetei. "Conducerea Republicii Moldova şi-a asumat răspunderea pentru atacul provocator asupra pacificatorilor ruşi. Şi de aceea, Rusia şi Transnistria trebuie să ceară cercetarea autorităţilor Republicii Moldova pentru implicare directă în organizarea acestui atac", scrie Regnum.

De la bun început, Rusia a adoptat o poziţie dură în acest caz, ambasadorul rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, fiind primul care a declarat că tânărul împuşcat era beat, la volanul unei maşini furate, fără permis de conducere. El a recomandat de asemenea presei din Republica Moldova "să nu facă isterie din cauza acestui incident".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici