Preşedintele kîrgîz încearcă să îşi reunească susţinătorii în sudul ţării - VIDEO

Preşedintele kîrgîz Kurmanbek Bakiev, înlăturat de la putere de manifestanţi miercuri, încearcă să îşi reunească susţinătorii în sudul ţării şi refuză să demisioneze, a afirmat joi şefa Guvernului interimar din Kîrgîzstan, Rosa Otunbaieva.

41 afișări
Imaginea articolului Preşedintele kîrgîz încearcă să îşi reunească susţinătorii în sudul ţării - VIDEO

Preşedintele kîrgîz încearcă să îşi reunească susţinătorii în sudul ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ea a anunţat ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, că Parlamentul va fi dizolvat şi că Guvernul interimar va conduce ţara până la organizarea de alegeri.

"Preşedintele încearcă să îşi consolideze electoratul în sud pentru a continua să îşi apere poziţiile", a declarat Otunbaieva, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Opoziţia insistă însă ca el să îşi prezinte demisia", a adăugat Otunbaieva, fost ministru de Externe.

"Conform informaţiilor noastre, el se află la Djalal-Abad", oraşul său natal, din sudul Kîrgîzstanului, a precizat ea.

Liderii opoziţiei din Kîrgîzstan au anunţat miercuri căderea Guvernului, în urma unor confruntări violente între poliţie şi opozanţi, care s-au soldat cu 68 de morţi şi 527 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Preşedintele Kurmanbek Bakiev a părăsit capitala Bişkek pentru a merge în sudul ţării.

Parlamentul va fi dizolvat şi Guvernul interimar îşi va asuma temporar atribuţiile Legislativului şi ale preşedintelui, a adăugat Otunbaieva.

"Toate puterile vor fi transferate Guvernului interimar", a afirmat ea, subliniind că Guvernul urmează să-şi desfăşoare activitatea pentru moment în sediul Parlamentului, deşi a fost afectat considerabil cu ocazia ciocnirilor survenite miercuri.

Actuala Constituţie va rămâne în vigoare până ce o alta va fi adoptată prin referendum, a menţionat Otunbaieva.

Ea a promis că Guvernul pe care-l conduce nu va repeta greşelile făcute de Bakiev, care a ajuns la putere în 2005 printr-o revoluţie.

Kîrgîzstanul a asistat de atunci la crize politice şi diferende juridice.

Bakiev a fost abandonat rapid de cei care l-au sprijinit să ajungă la putere şi care l-au acuzat de perpetuarea obiceiurilor predecesorului său prin oferirea de avantaje economice şi funcţii membrilor familiei sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici