Preşedintele ucrainean l-a graţiat pe Iuri Luţenko, un susţinător al opozantei Iulia Timoşenko

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a graţiat pe fostul ministru de Interne Iuri Luţenko, un aliat al fostului premier Iulia Timoşenko, care ispăşeşte o condamnare la închisoare pentru abuz de putere, a anunţat preşedinţia duminică.

127 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ucrainean l-a graţiat pe Iuri Luţenko, un susţinător al opozantei Iulia Timoşenko

Preşedintele ucrainean l-a graţiat pe Iuri Luţenko, un susţinător al opozantei Iulia Timoşenko

"Preşedintele Viktor Ianukovici a semnat decretul prin care garţiază şase condamnaţi, între care fostul ministru de Interne Iuri Luţenko şi fostul ministru al Mediului Gheorghi Filipciuk", a anunţat Cabinetul său într-un comunicat.

Preşedinţia subliniază că acest decret se înscrie în cadrul unei relaxări hotărâte de Guvernul ucrainean "vizând să facă legislaţia mai umană şi să reducă numărul persoanelor în detenţie".

Publicarea acestui decret prezindeţial intervine după câteva zile de la menţinerea de către Curtea de Casaţie a pedepsei de patru ani împoriva lui Luţenko, încarcerat de la arestarea sa, în decembrie 2010.

Hotărârea lui Ianukovici de a-l graţia pe Luţenko răspunde unor îndemnuri repetate din partea unor guverne occidentale şi unor emisari speciali ai Parlamentului European (PE) în Ucraina, ca fostul preşedinte polonez Aleksandr Kwasniewski şi fostul preşedinte PE Pat Cox.

Condamnările Iuliei Timoşenko - care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani pentru abuz de putere - şi lui Luţenko, criticate în mod deschis de către Occident, care le califică drept "justiţie selectivă", se află la originea unei crize în relaţiile dintre Kiev şi Uniunea Europeană (UE).

Comunicatul emis de preşedinţie nu menţionează numele opozantei încarcerate, care, potrivit unor observatori, nu are şanse să iasă de la închisoare pentru o lungă perioadă de timp.

Timoşenko a fost premier al Ucrainei în 2005 şi de la sfârşitul lui 2007 şi până la începutul lui 2010, an în care a fost învinsă în alegerile prezidenţiale de către Ianukovici. Opozanta a fost încarcerată, iar ulterior a fost condamnată, în 2011.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici