Preşedinţia sud-africană dezminte că Nelson Mandela s-ar afla "într-o stare vegetativă"

Preşedinţia sud-africană a negat că Nelson Mandela se află "într-o stare vegetativă", care ar fi determinat familia acestuia să ia în considerare săptămâna trecută deconectarea de la aparatele care îl menţin în viaţă.

134 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia sud-africană dezminte că Nelson Mandela s-ar afla "într-o stare vegetativă"

Nelson Mandela (imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nelson Mandela "rămâne într-o stare critică, dar stabilă. Medicii neagă faptul că Mandela este în stare vegetativă", a anunţat preşedinţia într-un comunicat, publicat la câteva ore după difuzarea informaţiilor controversate.

Potrivit unui document judiciar din 26 iunie, eroul luptei antiapartheid se află "într-o stare vegetativă permanentă şi sub asistenţă respiratorie".

"Medicii i-au recomandat familiei Mandela să-l deconecteze de la aparatele care îl menţin în viaţă artificial. Mai degrabă decât să îi prelungească suferinţa, familia Mandela ia în considerare această opţiune", a adăugat David Smith, avocatul familiei Mandela şi autorul documentului judiciar.

Documentul nu era destinat publicului. El a fost scris pentru a-l prezenta Tribunalului Regional din Mthatha (sud) cu scopul de a susţine o plângere a membrilor de familie, care doreau repatrierea corpurilor neînsufleţite a trei copiii ai lui Nelson Mandela în satul Qunu (sud), unde fostul preşedinte a cerut să fie îngropat.

O "echipă de medici, infirmiere şi alţi specialişti din domeniul sănătăţii au grijă de Madiba 24 de ore din 24", a precizat preşedinţia, care timp de zece zile descrie starea lui Mandela ca fiind "critică, dar stabilă", fără a oferi mai multe detalii.

Un coleg de luptă al lui Nelson Mandela, Denis Goldberg, a declarat după vizita sa de luni că fostul preşedinte sud-african este "conştient" şi "chiar a încercat să-şi mişte ochii şi gura".

Soţia lui Mandela, Graça Machel, care a petrecut multe ore la patul bolnavului, a declarat joi: "Sunt aproape 25 de zile de când ne aflăm la spital. Chiar dacă Madiba nu s-a simţit bine mereu, el suferă foarte puţin". "El îşi va reveni", a adăugat ea despre laureatul Premiului Nobel pentru Pace.

În baza plângerii depuse de familie, Tribunalul din Mthatha a dispus miercuri ca nepotul lui Nelson Mandela, Mandla, să repatrieze osemintele tatălui, mătuşii şi unchiul său la Qunu, transferate în 2001 la Mvezo, localitatea natală a lui Nelson Mandela.

Fiind cel mai mare dintre nepoţii lui Mandela, Mandla, în vârstă de 39 de ani, are statutul de lider tradiţional în Mvezo, localitate pe care intenţioneaza s-o transforme într-o mare atracţie turistică în memoria bunicului său.

Conform hotărârii tribunalului, cele trei corpuri neînsufleţite au fost exhumate miercuri seara, sub supravegherea unui executor judecătoresc care, pentru a ajunge la locul de înmormântare, a fost nevoit să forţeze poarta de la reşedinţa lui Mandla.

Osemintele celor trei copii ai lui Nelson Mandela (Makaziwe decedată în copilărie, în 1948, Thembekile ucis într-un accident rutier, în 1969 şi Makgatho decedat de SIDA, în 2005) au fost transferate la Mthatha. După ce au fost identificate de către un medic legist, corpurile neînsufleţite au fost reînhumate, joi după-amiaza, în Qunu.

Mandla Mandela, nemulţumit de procedura judiciară, a susţinut o conferinţă de presă joi, transmisă în direct în întreaga ţară, în care nu a ezitat să dezvăluie secrete intime pentru a se răzbuna.

"Sunt atacat de către indivizi care vor un minut de glorie şi atenţia presei pe cheltuiala mea", a declarat Mandla. El i-a criticat pe mai mulţi dintre ei, afirmând totuşi că nu vrea să "spele rufele murdare în public".

De asemenea Mandla i-a acuzat pe mătuşa sa Makaziwe că "dezbină familia", pe fratele sau vitreg Ndaba că este născut dintr-o relaţie a tatălui lor cu o femeie căsătorită şi pe celălalt frate, Mbuzo, că a lăsat-o însărcinată pe soţia lui, originară din Reunion, care ulterior a plecat înapoi pe insula natală.

Fostul arhiepiscop de Cape Town şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Desmond Tutu, i-a cerut familiei lui Nelson Mandela să "nu murdarească" numele acestuia.

"Vă rog, vă rog, vă rog, nu vă gândiţi numai la voi. Este ca şi cum aţi scuipa pe faţa lui Madiba", a declarat Desmond Tutu.

"Noi vrem să vă îmbrăţişăm, să vă susţinem, să ne arătăm dragostea faţă de Mandela prin intermediul vostru", a afirmat Tutu. Dar "vă rog, nu-i murdăriţi numele", a adăugat fostul arhiepiscop.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici