Preţurile alimentelor ar putea creşte cu 22% în Marea Britanie în lipsa unui acord cu UE post-Brexit

Cetăţenii britanici riscă un tarif mediu suplimentar de 22% la produsele alimentare importate din ţări ale Uniunii Europene în cazul în care Guvernul de la Londra nu va ajunge la un acord cu Bruxellesul după Brexit, avertizează companii de retail citate de site-ul agenţiei Reuters.

2288 afișări
Imaginea articolului Preţurile alimentelor ar putea creşte cu 22% în Marea Britanie în lipsa unui acord cu UE post-Brexit

Preţurile alimentelor ar putea creşte cu 22% în Marea Britanie în lipsa unui acord cu UE post-Brexit (Imagine: Twitter)

În prezent, aproape 80 la sută dintre importurile britanice de alimente provin din state membre ale Uniunii Europene. În cazul în care Londra nu va semna un acord cu Bruxellesul post-Brexit, relaţiile comerciale bilaterale vor intra sub incidenţa reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

"Un astfel de scenariu va genera presiuni asupra consumatorilor la nivelul preţurilor de consum la produsele alimentare", a transmis Consorţiul britanic al Companiilor de Retail (BRC), reprezentând principalele supermarketuri. Potrivit estimărilor BRC, tarifele la produsele alimentare comercializate în Marea Britanie ar urma să aibă o creştere de 22%.

Guvernul Theresa May vrea un acord cu Uniunea Europeană post-Brexit, dar obţinerea acestuia va depinde de respectarea de către Marea Britanie a libertăţilor fundamentale comunitare - libertatea circulaţiei persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalului. Theresa May a semnalat că ar putea finaliza negocierile cu UE fără ajungerea la un acord.

Însă negocierile propriu-zise cu Marea Britanie pe tema Brexit vor începe abia după instalarea noului guvern de la Londra, rezultat în urma scrutinului anticipat din 8 iunie, a transmis miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici