Prima CONFRUNTARE între Barack Obama şi Mitt Romney: Care au fost cele mai importante momente din istoria dezbaterilor prezidenţiale din SUA

Barack Obama se confruntă miercuri seara cu Mitt Romney în cadrul primei dezbateri televizate, episoade devenite esenţiale în campaniile prezidenţiale americane, relatează AFP, care prezintă cele mai importante momente din aceste dezbateri inaugurate în 1960.

967 afișări
Imaginea articolului Prima CONFRUNTARE între Barack Obama şi Mitt Romney: Care au fost cele mai importante momente din istoria dezbaterilor prezidenţiale din SUA

Mitt Romney şi Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- Dezbaterea John Kennedy-Richard Nixon (1960). În faţa a peste 66 de milioane de telespectatori, republicanul Nixon apare palid şi bărbierit prost, în timp ce Kennedy, bronzat, este destins şi bine machiat. Când ia cuvântul, tânărul democrat priveşte sistematic spre cameră, spre deosebire de Nixon care îl fixează cu privirea pe moderator.

- Dezbaterea Jimmy Carter-Gerald Ford, la 23 septembrie 1976. Încă de la început, un incident tehnic întrerupe sunetul. Cei doi candidaţi nu îndrăznesc să plece din platou, rămânând timp de 30 de minute la fel de nemişcaţi ca nişte manechine. În a doua dezbatere, la 6 octombrie, preşedintele Ford comite o gafă ireparabilă, afirmând "nu există dominaţie sovietică în Europa de Est".

- Dezbaterea Jimmy Carter-Ronald Reagan, la 28 octombrie 1980. Fostul actor Ronald Reagan îşi dezvăluie talentul de mare comunicator. El pune o întrebare care îşi atinge scopul şi care va fi reluată în 2012 de către Mitt Romney, şi anume "Vă aflaţi într-o situaţie mai bună decât în urmă cu patru ani?".

- Dezbaterea Ronald Reagan-Walter Mondale, la 21 octombrie 1984. Preşedintele Reagan are 73 de ani, dar transformă acest "handicap" într-un atu. "Nu voi transforma vârsta în subiect de campanie. Nu voi exploata în sens politic tinereţea şi lipsa de experienţă a adversarului meu", spune el.

- Dezbaterea George Bush-Michael Dukakis, la 13 octombrie 1988. Candidatul democrat scapă ocazia să dea dovadă de sensibilitate. "Dacă soţia dumneavoastră, Kitty, ar fi violată şi asasinată, aţi fi de acord cu pedeapsa cu moartea pentru asasin?", îl întreabă un jurnalist. "Nu", răspunde cu răceală Dukakis, după care începe să înşire statistici privind criminalitatea.

- Dezbaterea Bill Clinton-George Bush-Ross Perot din 1992. Pentru prima dată, platoul este împărţit de trei candidaţi, iar independentul Ross Perot ia tot. Printr-un ton direct, Perot contrastează cu stilul pompos al preşedintelui. "Experienţă?", îi replică el lui Bush la o întrebare în acest sens. "Da, admit că nu am experienţa necesară să îndatorez ţara cu peste patru miliarde de dolari. Din contră, este vorba despre a face ceva, în loc de a nu a face nimic altceva decât a vorbi mereu despre acest lucru, experienţă pe care o am".

A treia dezbatere, la 19 octombrie 1992 rămâne cea mai urmărită din istorie, cu 97 de milioane de telespectatori.

- Dezbaterea Al Gore-George W. Bush, la 3 octombrie 2000. Vicepreşedintele Al Gore exasperează telespectatorii printr-o atitudine de tipul premiantul clasei, etalându-şi cunoştinţele şi suspinând zgomotos în timpul răspunsurilor date de republican. "Dacă suntem o ţară arogantă, vom fi percepuţi ca atare, pe când dacă ne vom arăta umili vom fi respectaţi", spune Bush. "Mă îngrijorează o supra-angajare a soldaţilor noştri în întreaga lume (...). Eu vreau o utilizare judicioasă", adaugă el.

- Dezbaterile John Kerry-George W. Bush, la 30 septembrie, 8 şi 13 octombrie 2004. Discuţiile sunt adesea aprinse, în plin război în Irak. "Preşedintele nu a găsit arme de distrugere în masă în Irak. În consecinţă, şi-a transformat campania într-o armă de înşelătorie masivă", spune Kerry, care marchează puncte în domeniul politicii externe, dar fără să crească în sondaje.

- Dezbaterile John McCain-Barack Obama, la 26 septembrie, 7 octombrie şi 15 octombrie 2008, sunt marcate de criza financiară şi economică, la doar câteva săptămâni după falimentul Lehman Brothers. "Domnule senator Obama, eu nu sunt preşedintele Bush. Dacă voiaţi să candidaţi împotriva preşedintelui Bush, trebuia să vă prezentaţi acum patru ani", spune McCain în a treia dezbatere.

În a doua dezbatere, John McCain le spune telespectatorilor despre o lege favorabilă companiilor petroliere: "Stiţi cine a votat pentru? Nu aţi fi ghicit niciodată. Acela", arătându-l cu degetul, fără să îi spună numele, pe Barack Obama, creditat pentru calmul şi încrederea degajate.

(Material realizat de Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici