Procedurile de legalizare şi apostilare a actelor - eliminate în statele Uniunii Europene

Miniştrii de justiţie şi afaceri interne din UE au adoptat, vineri, la Bruxelles, în cadrul JAI, o etapă parţială din regulamentul general privind protecţia datelor, norme care ar presupune, după adoptarea finală, eliminarea procedurilor de apostilare şi legalizare.

1821 afișări
Imaginea articolului Procedurile de legalizare şi apostilare a actelor - eliminate în statele Uniunii Europene

Procedurile de legalizare şi apostilare a actelor - eliminate în statele Uniunii Europene (Imagine: Shutterstock)

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat, vineri, la Bruxelles, într-o declaraţie de presă, că regulamentul general privind protecţia datelor, dezbătut de miniştrii europeni de justiţie şi afaceri interne în cadrul Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), presupune facilitarea liberei circulaţii a persoanelor, prin libera circulaţie a documentelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cazanciuc a spus că prin adoptarea proiectului se vor elimina procedurile de legalizare şi apostilare, astfel încât să se faciliteze libera circulaţie a persoanelor.

"Intenţia acestui regulament este de a facilita libera circulaţie a persoanelor prin libera circulaţie a documentelor în materie de stare civilă. Ideea proiectului este de a elimina ceea ce înseamnă proceduri de legalizare şi apostilare ca o formă, cum spuneam, de a facilita libera circulaţie a persoanelor. Intenţia noastră este de a găsi, totuşi, un echilibru între libera circulaţie şi securitatea juridică a documentelor. A fost un prim document astăzi (vineri - n.r.) în această materie, mai sunt multe lucruri de făcut”, a spus Cazanciuc.

Potrivit acestuia, în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne a existat "aproape un consens" ca până la sfârşitul lunii iunie întregul document ce prevede ghişeul unic ca instrument în rotecţia datelor să fie agreat de statele membre.

"În materia protecţiei datelor s-a convenit, în principiu, textul pentru ghişeul unic şi a existat aproape un consens ca până la sfârşitul lunii iunie întreg documentul să fie agreat de statele membre", a afirmat Cazanciuc.

Acesta a participat, vineri, la Bruxelles, la Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne, reuniune ce a avut pe ordinea de zi subiecte precum fluxurile migratoare în Europa, protecţia datelor cu caracter personal şi combaterea terorismului.

Propunerea de regulament a Parlamentului European şi a Consiliului European privind protecţia datelor persoanelor fizice se referă la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Regulamentul presupune şi ghişeul unic, care ar însemna instituirea unor mecanisme pentru a genera coerenţă în aplicarea legislaţiei privind protecţia datelor la nivelul întregii UE. În special, Comisia Europeană propune ca atunci când prelucrarea datelor cu caracter personal are loc în mai multe state membre, ar trebui ca o singură autoritate de supraveghere să fie competentă în monitorizarea tuturor activităţilor respective. Acest principiu, cunoscut sub denumirea de "ghişeu unic", înseamnă că, în fiecare caz, autoritatea competentă va fi autoritatea statului membru în care operatorul sau persoana împuternicită de operator îşi are sediul principal

În discuţiile privind protecţia datelor, la reuniunea din octombrie 2014, Consiliul a ţinut, de asemenea, o dezbatere politică generală privind dreptul de a fi uitat şi implicaţiile acestuia pentru libertatea de exprimare. Această dezbatere a avut loc în urma hotărârii din 2014 a Curţii Europene de Justiţie în cauza Google/ Spania. În hotărârea respectivă, Curtea de Justiţie a clarificat modalităţile în care persoanele vizate îşi pot exercita drepturile la ştergerea datelor la opoziţie faţă de prelucrarea datelor de către operatorii de motoare de căutare ("dreptul de a fi uitat”).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici