Procesul inculpaţilor pentru violul colectiv din India s-a deschis în faţa unui tribunal special

Procesul indienilor inculpaţi pentru violul colectiv al unei studente, decedată în urma rănilor suferite din cauza agresiunii comise într-un autobuz la New Delhi pe 16 decembrie, s-a deschis luni, în faţa unui tribunal special.

278 afișări
Imaginea articolului Procesul inculpaţilor pentru violul colectiv din India s-a deschis în faţa unui tribunal special

Procesul inculpaţilor pentru violul colectiv din India s-a deschis în faţa unui tribunal special (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Unul dintre avocaţii apărării a precizat în cazul unui inculpat că are cel puţin vârsta de 18 ani şi, prin urmare, va trebui să compară în faţa unui tribunal pentru minori, asemeni unui al şaselea inculpat, care s-a prezentat ca având vârsta de 17 ani încă din momentul arestării.

"Procesul a început. Actul de acuzare a fost prezentat judecătorului şi dezbaterile vor începe la 24 ianuarie", a declarat pentru AFP, în faţa Curţii cu juraţi din New Delhi, procurorul Dayan Krishnan, în timp ce cazul era judecat cu uşile închise. Presupuşii autori, cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, sunt inculpaţi pentru viol, crimă, răpire şi furt, fapte pasibile pedepsei cu moartea.

Ei compar în cadrul unei proceduri accelerate cu scopul a da un impuls lentului sistem judiciar indian sub presiunea opiniei publice şi familiei victimei, care cere un verdict exemplar şi rapid pentru acest caz ce a şocat ţara şi a emoţionat comunitatea internaţională.

Tatăl tinerei în vârstă de 23 de ani a cerut justiţiei, cu puţin timp înainte de proces, să dea un verdict rapid, pledând pentru condamnarea la moarte prin spânzurare a agresorilor. El a spus că familia sa nu îşi va găsi liniştea până când sentinţa nu va fi pronunţată.

"Am terminat ritualurile de doliu pentru fiica mea în sat, dar doliul nostru se va încheia atunci când tribunalul va pronunţa verdictul. Sufletul fiicei mele nu îşi va găsi pacea decât atunci când justiţia va pedepsi bărbaţii", a declarat tatăl său pentru AFP. Numele său nu poate fi divulgat din cauza legii indiene privind violul.

"Este de datoria Curţii şi a judecătorilor să facă în aşa fel încât sentinţa să fie pronunţată rapid şi toţi bărbaţii (judecaţi pentru acest viol) să fie spânzuraţi", a declarat el în deschiderea procesului. "Niciun bărbat nu are drept de viaţă după ce a comis o crimă atât de abominabilă", a adăugat tatăl victimei.

Avocatul unuia dintre acuzaţi, Mukesh Singh, a încercat să convingă Curtea Supremă să transfere dosarul în afara New Delhi, exprimându-şi temerea că nu va beneficia de un proces echitabil din cauza emoţiei generate de acest caz. Curtea Supremă a anunţat că analizează această cerere. Examinarea se va face marţi.

Un alt avocat a precizat că Vinay Sharma, clientul său, este minor, contrazicând poliţia, care a afirmat că acesta are 20 de ani.

Un al şaselea presupus agresor, care s-a prezentat ca având 17 ani, va compărea în faţa unui tribunal pentru minori.

Victima, o studentă la kinetoterapie care se întorcea de la cinema cu prietenul ei, a fost violată în repetate rânduri, agresată cu o bară de fier, apoi aruncată din autobuz pe jumătate goală.

Ea a decedat 13 zile mai târziu, într-un spital din Singapore, unde fusese transferată pentru a primi îngrijiri medicale, după ce a suferit un stop cardiac şi trei intervenţii chirurgicale în India.

Mii de femei au ieşit în stradă la New Delhi pentru a cere mai multă siguranţă şi măsuri din partea poliţiei şi justiţiei, renumite pentru lipsa de acţiune în faţa unor astfel de infracţiuni într-o societate dominată de bărbaţi.

Emoţia provocată de agresiunea studentei "atinge fiecare locuinţă la Delhi" şi "nu poate fi judecată în linişte", a motivat avocatul său.

Apărarea intenţionează să pledeze nevinovat. Ea acuză poliţia că a a folosit forţa pentru a extrage declaraţii de la suspecţi.

În schimb, acuzarea se bazează pe probele ADN, care identifică clar persoanele acuzate, potrivit ei. Ea se sprijină totodată pe declaraţiile făcute pe patul din spital de către victimă şi pe mărturia prietenului său, în vârstă de 28 de ani, care a participat la identificarea agresorilor.

"Avem suficiente probe împotriva tuturor acuzaţilor" pentru a-i condamna, a declarat procurorul Rajiv Mohan, din partea căruia se aşteaptă să solicite pedeapsa cu moartea.

Mama victimei a cerut aceeaşi pedeapsă pentru agresori. "Singurul lucru care poate să ne mulţumească, este să-i vedem pedepsiţi. Pentru ceea ce au făcut, merită moartea", a mărturisit presei.

Audierile preliminare s-au ţinut cu uşile închise într-un tribunal districtual din Delhi.

Cazurile de viol la New Delhi au crescut cu 23% în 2012 în comparaţie cu 2011, capitala fiind considerată oraşul cel mai periculos din ţară pentru infracţiuni de acest tip.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici