Procesul lui Djokar Ţarnaev a început. Inculpatul a pledat vinovat în cazul atentatului de la Boston

Djokar Ţarnaev a pledat vinovat, în instanţă, pentru implicare în atentatul comis la maratonul din Boston, argumentând că s-a aflat sub influenţa rea a fratelui său mai mare, relatează Associated Press.

198 afișări
Imaginea articolului Procesul lui Djokar Ţarnaev a început. Inculpatul a pledat vinovat în cazul atentatului de la Boston

Procesul lui Djohar Ţarnaev pentru dublul atentat cu bombă de la Boston începe miercuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Djokar a fost implicat", a declarat avocatul inculpatului, Judy Clarke, în faţa juraţilor.

"Nu încearcă să evite în niciun fel asumarea vinei", a subliniat Clarke.

"Inculpatul credea că era soldat într-un război sfânt împotriva americanilor", a declarat procurorul William Weinreb.

Avocaţii lui Ţarnaev susţin că, la momentul comiterii atacului, Djohar, la acea vreme în vârstă de 19 ani, îl privea cu admiraţie pe fratele său mai mare, Tamerlan, în vârstă de 26 de ani, şi că a fost puternic influenţat de el. Tamerlan Ţarnaev a murit într-un schimb de focuri cu poliţia, la câteva zile după atac.

Două portrete extrem de diferite ale lui Djohar Ţarnaev, acuzat de comiterea dublului atentat de la Boston, în aprilie 2013, urmau să fie prezentate miercuri de către procurori şi avocaţii acestuia, în pledoariile din deschiderea procesului în care inculpatul riscă pedeapsa capitală, relatează AP.

Era Djohar Ţarnaev doar un frate mai mic, supus, care-şi adora fratele mai mare, radicalizat, de ale cărui ordine asculta orbeşte? Sau a participat activ şi conştient la atentat?

Procesul, care începe miercuri, urmează să fie unul dintre cele mai atent urmărite cazuri de terorism din ultimii ani.

Avocaţii lui Ţarnaev au anunţat răspicat că vor încerca să arate că, la momentul comiterii atacului, Djohar, la acea vreme în vârstă de 19 ani, îl privea cu admiraţie pe fratele său mai mare, Tamerlan, în vârstă de 26 de ani, şi că a fost puternic influenţat de el. Ei îl vor prezenta pe Tamerlan - ucis la câteva zile după atac într-un schimb de focuri cu poliţia - ca pe cel care a plănuit atentatul.

Însă procurorii afirmă că Djohar a participat în egală măsură şi că a acţionat din propria voinţă. Împotriva sa au fost formulate 30 de capete de acuzare pentru fapte comise în timpul atentatului şi uciderea prin împuşcare a unui ofiţer de poliţie de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Pentru 17 dintre ele, el riscă pedeapsa cu moartea.

Trei persoane au fost ucise, iar peste 260 rănite pe 15 aprilie 2013, în exploziile provocate de două bombe improvizate în oale sub presiune, la un interval de câteva secunde, în apropiere de linia de sosire a Maratonului de la Boston.

Procesul lui Djohar Ţarnaev se va desfăşura la Tribunalul Federal din Boston, în condiţii de securitate extrem de stricte.

Avocaţii săi au luptat până în ultimul moment să mute procesul în afara statului Massachusetts, argumentând că impactul emoţional al atentatului este adânc înrădăcinat în mintea prea multor persoane care au legături personal cu cazul. Însă aceste solicitări au fost respinse de către judecătorul George O'Toole Jr. şi de o Curte de Apel.

Un juriu de zece femei şi opt bărbaţi a fost selectat, marţi, să audieze cazul. Procesul urmează să fie împărţit în două faze - una care va decide asupra vinei, iar cealaltă care va stabili pedeapsa. În cazul în care Ţarnaev va fi găsit vinovat, acelaşi juriu va decide dacă va fi condamnat pe viaţă sau la moarte.

Procesul urmează să ţină trei-patru luni.

Lista martorilor este secretă, însă printre cei care urmează să depună mărturie se află primii salvatori care au îngrijit răniţi, spectatori la maraton şi persoane grav rănite în explozii.

Pledoaria de deschidere a acuzării va fi susţinută de către procurorul-adjunct federal William Weinreb.

Avocata Judy Clarke, o binecunoscută oponentă a pedepsei cu moartea, va susţine pledoaria de deschidere a apărării.

Ea a salvat de la moarte clienţi extrem de cunoscuţi, între care Eric Rudolph - autorul atacului cu bombă comis la Jocurile Olimpice de la Atlanta, Ted Kaczynski alias "Unabomber" - un matematician şi criminal în serie, şi Jared Loughner - care a ucis şase persoane şi a rănit-o pe republicana Gabrielle Giffords în atacul armat pe care l-a comis în 2001 la Tucson, în Arizona.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici