Rusia a negat că nu a oferit FBI toate detaliile pe care le avea despre Tamerlan Ţarnaev

Rusia a respins sâmbătă acuzaţiile lansate în această săptămână de Statele Unite, potrivit cărora Moscova a refuzat înainte de atentatele de la Boston să împărtăşească FBI toate detaliile pe care le avea despre Tamerlan Ţarnaev, suspectat de comiterea atacului.

922 afișări
Imaginea articolului Rusia a negat că nu a oferit FBI toate detaliile pe care le avea despre Tamerlan Ţarnaev

Rusia a negat că nu a oferit FBI toate detaliile pe care le avea despre Tamerlan Ţarnaev

"Se pare că se încearcă a plasa responsabilitatea pe spatele nostru. Dacă într-adevăr este aşa, atunci noi avem de-a face cu o lovitură nedemnă", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

"Noi nu excludem că, pe fondul campaniei antiruse din Statele Unite, în raport cu evenimentele din Ucraina şi Crimeea, cineva încearcă să absolve serviciile speciale americane, care nu au observat că se pregăteşte un atac terorist", se arată în comunicatul ministerului.

"Organele competente ruse au transmis colegilor americani, chiar înainte de atentat, concluziile lor despre Ţarnaev, dar, din diferite motive, acestea nu au fost examinate în mod adecvat", a adăugat diplomaţia rusă.

Guvernul rus a refuzat să ofere FBI informaţii despre unul dintre suspecţii în atentatul de la Boston, care ar fi putut conduce la o supraveghere mai strictă a acestuia cu cel puţin doi ani înaintea atacului, potrivit unui raport citat de New York Times, în ediţia electronică.

Oficialii ruşi au transmis FBI în 2011 că suspectul, Tamerlan Ţarnaev, "era un adept al islamului radical şi un credincios înfocat" şi că Ţarnaev "s-a schimbat drastic din 2010 şi se pregătea să părăsească Statele Unite pentru a călători în ţările din regiune pentru a se alătura unor grupuri obscure nespecificate".

Dar după o investigaţie iniţială a FBI, ruşii au refuzat mai multe solicitări de informaţii suplimentare în legătură cu Ţarnaev, potrivit raportului, care ar fi putut permite serviciilor de informaţii să evite atacul.

La momentul respectiv, oficialii credeau că Ţarnaev reprezintă o ameninţare mai mare pentru Rusia.

Noul raport al inspectorului general a descoperit că abia după atacul din aprilie ruşii au împărtăşit FBI informaţii adiţionale, inclusiv despre o convorbire telefonică pe care autorităţile ruse au interceptat-o între Ţarnaev şi mama sa, în care aceştia discută despre jihadul islamic.

Tamerlan Ţarnaev, care a fost ucis în timp ce încerca să fugă de poliţie, şi fratele său Djohar ar fi singurii suspecţi ai atacului comis pe 15 aprilie 2013, în care au murit trei persoane şi alte 200 au fost rănite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici