Rusia a refuzat să împărtăşească FBI toate detaliile pe care le avea despre Tamerlan Ţarnaev

Guvernul rus a refuzat să ofere FBI informaţii despre unul dintre suspecţii în atentatul de la Boston, care ar fi putut conduce la o supraveghere mai strictă a acestuia cu cel puţin doi ani înaintea atacului, potrivit unui raport citat de New York Times, în ediţia electronică.

410 afișări
Imaginea articolului Rusia a refuzat să împărtăşească FBI toate detaliile pe care le avea despre Tamerlan Ţarnaev

Rusia a refuzat să împărtăşească FBI toate detaliile pe care le avea despre Tamerlan Ţarnaev

Oficialii ruşi au transmis FBI în 2011 că suspectul, Tamerlan Ţarnaev, "era un adept al islamului radical şi un credincios înfocat" şi că Ţarnaev "s-a schimbat drastic din 2010 şi se pregătea să părăsească Statele Unite pentru a călători în ţările din regiune pentru a se alătura unor grupuri obscure nespecificate".

Dar după o investigaţie iniţială a FBI, ruşii au refuzat mai multe solicitări de informaţii suplimentare în legătură cu Ţarnaev, potrivit raportului, care ar fi putut permite serviciilor de informaţii să evite atacul.

La momentul respectiv, oficialii credeau că Ţarnaev reprezintă o ameninţare mai mare pentru Rusia.

Noul raport al inspectorului general a descoperit că abia după atacul din aprilie ruşii au împărtăşit FBI informaţii adiţionale, inclusiv despre o convorbire telefonică pe care autorităţile ruse au interceptat-o între Ţarnaev şi mama sa, în care aceştia discută despre jihadul islamic.

"Au descoperit că ruşii nu au oferit toate informaţiile pe care le aveau despre el atunci şi, pe baza a ceea ce dispunea, FBI a făcut tot ce a putut", a declarat un oficial american.

Ţarnaev, care a fost ucis în timp ce încerca să fugă de poliţie, şi fratele său Djohar ar fi singurii suspecţi ai atacului, în care au murit trei persoane şi alte 200 au fost rănite.

Autorităţile federale au descoperit puţine dovezi care să îi lege pe cei doi fraţi de o organizaţie teroristă internaţională. Agenţii FBI, care au călătorit în Daghestan, o regiune din Caucazul de Nord, unde a mers Tamerlan Ţarnaev în 2012, în timpul unei perioade extrem de violente, nu au găsit nimic care să arate acesta a fost antrenat sau încurajat de terorişti.

Raportul a fost realizat de inspectorul general al comunităţii de informaţii şi nu a fost făcut public, dar membrii Congresului ar urma să primească detalii în legătură cu acesta joi. Unele dintre concluziile sale vor fi publicate marţi, când se împlineşte un an de la atac.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici