Produse utilizate de Qantas şi British Airways ar fi fabricate în închisori din China

Compania australiană Qantas a lansat miercuri o anchetă, după apariţia unor informaţii de presă potrivit cărora căştile utilizate în aparatele sale sunt produse într-o închisoare chineză unde deţinuţii ar fi bătuţi şi menţinuţi în izolare dacă obiectivele de producţie nu sunt atinse.

188 afișări
Imaginea articolului Produse utilizate de Qantas şi British Airways ar fi fabricate în închisori din China

Produse utilizate de Qantas şi British Airways ar fi fabricate în închisori din China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform Australian Financial Review, mai multe companii aeriene mari, între care Qantas, British Airways şi Emirates, utilizează dispozitive fabricate în închisoarea din Dongguan, în provincia Guangdong (sud).

Doi deţinuţi recent eliberaţi, între care neozeelandezul Danny Cancian, au anunţat pentru publicaţie că deţinuţii fabricau căştile distribuite pasagerilor de la clasele economice ale celor trei companii aeriene.

În caz de neîndeplinire a obiectivului de producţie, deţinuţii erau "duşi afară", unde li se administrau şocuri electrice cu ajutorul pistoalelor Taser, a povestit Danny Cancian, care a ispăşit o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru omor din culpă.

"Este un mediu crud. Te trezeşti în fiecare dimineaţă întrebându-te dacă vei supravieţui în ziua care se anunţă", a spus el. Deţinuţii erau plătiţi cu 8 yuani pe lună (1 euro) şi lucrau peste 70 de ore pe săptămână, a adăugat el.

Un alt fost deţinut, care nu a vrut să fie menţionat, a anunţat că fabrica inductoare pentru aparate electrice şi căşti. "Da, am fabricat pentru compania australiană Qantas, cea cu cangur pe logo", a declarat el. "Am mai făcut pentru Emirates, British Airways şi pentru alţii", a adăugat el.

Australian Financial Review citează un reprezentant al societăţii Dongguan City Joystar Electronic Company care confirmă că întreprinderea sa a recurs la forţa de muncă din închisoare pentru comenzi importante şi a furnizat 300.000 de căşti pentru Qantas la începutul anului 2012. Aceste căşti au fost comandate de firma vietnameză Airphonics, principalul furnizor al companiei aeriene Qantas pentru căşti.

Qantas a anunţat că nu poate confirma aceste informaţii, dar compania a lansat o anchetă şi a suspendat contractul cu Airphonics.

"Qantas este preocupată în legătură cu declaraţiile apărute în presă în această zi şi am suspendat contractele noastre actuale de furnizare până când ancheta va fi efectuată", a anunţat compania într-un comunicat.

Utilizarea unui furnizor terţ în China "merge împotriva asigurărilor verbale şi scrise ale acestui furnizor, care ne-a dat asigurări că lanţul său de producere respecta criteriile noastre, printre care figurează tratamentul etic al lucrătorilor", a adăugat Qantas.

Compania British Airways nu a putut fi contactată imediat. Un purtător de cuvânt, citat de Australian Financial Review, a anunţat că furnizorii companiei britanice "sunt subiecţii unei examinări riguroase înainte să fie aleşi".

Emirates a afirmat că "nu există nicio probă de practici neetice în fabricarea căştilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici