Proteste antiguvernamentale la Tianjin, la o săptămână de la catastrofa chimică

Zeci de persoane au manifestat miercuri la Tianjin, la o săptămână de la catastrofa chimică în care au fost ucise cel puţin 114 persoane, în faţa unui hotel în care oficiali guvernamentali susţin conferinţe de presă, relatează Euronews.

244 afișări
Imaginea articolului Proteste antiguvernamentale la Tianjin, la o săptămână de la catastrofa chimică

Proteste antiguvernamentale la Tianjin, la o săptămână de la catastrofa chimică (Imagine: Mediafax Foto/AP)

Este vorba despre una dintr-o serie de demonstaţii împotriva autorităţilor.

Manifestanţii cer compensaţii pentru locuinţele şi proprietăţile pe care le-au pierdut în urma exploziilor, se plâng de faptul că nu primesc ajutoare şi, la fel ca mulţi locuitori din Tianjin, îşi fac griji pentru sănătatea lor.

Un oficial local din cadrul Partidul Comunist anunţa marţi că a fost creat un centru pentru a le investiga plângerile.

Unii protestatari şi-au exprimat îngrijorarea faţă de poluarea provocată de explozii.

"Atunci când au loc explozii ca acestea, au loc depuneri chimice în împrejurimi", a declarat un protestatar, Zhang. "Nu vrem să mai trăim în aceste zone, deoarece va fi prea periculos pentru sănătatea noastră, a familiilor şi mai ales a copiilor noştri", a subliniat el.

Poliţia a anunţat marţi că zece directori executivi de la depozitul la care au avut loc exploziile au fost arestanţi preventiv. Compania obţinuse autorizaţie să depoziteze substanţe chimice periculoase cu doar două luni înainte de dezastru. Teste asupra apei din zonă au relevat niveluri înalte de cianuri.

- Promisiuni de transparenţă

Îngrijorarea locuitorilor din Tianjing este legată de ploile care riscă să producă reacţii chimice şi să provoace o contaminare a aerului şi apei.

Autorităţile au dat asigurări că situaţia este monitorizată în permanenţă şi că, în cazul în care se ating niveluri prea mari de poluare, populaţia va fi informată imediat.

Însă acest angajament este privit cu scepticism de către opinia publică, în contextul în care regimul comunist chinez nu este cunoscut ca un adept al transparenţei în acest tip de catastrofe.

Bilanţul oficial al celor două explozii care au avut loc miercurea trecută într-unul dintre cele mai aglomerate porturi din lume se ridică la 114 morţi. Alte 57 de persoane erau în continuare date dispărute.

Mii de persoane au fost evacuate după detectarea unor substanţe chimice toxice în aer.

Exploziile de la Tianjin riscă să antreneze pierderi grele asigurătorilor chinezi, estimate între unul şi 1,5 miliarde de dolari (între 900 de milioane şi 1,3 miliarde de euro), a anunţat marţi agenţia Fitch, o estimare similară celei prezentate de analişti de la Crédit Suisse cu o zi înainte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici