Proteste la Belgrad faţă de arestarea lui Ratko Mladici. Peste 30 de persoane rănite şi 110 arestate, în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi poliţie

Peste 30 de persoane au fost rănite şi 110 au fost arestate, între care 37 de minori, duminică seara, la Belgrad, în uma confruntărilor dintre protestatari şi poliţie, la finalul unei manifestaţii în favoarea lui Ratko Mladici, a anunţat ministrul sârb de Interne, Iviţa Dacici.

832 afișări
Imaginea articolului Proteste la Belgrad faţă de arestarea lui Ratko Mladici. Peste 30 de persoane rănite şi 110 arestate, în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi poliţie

Proteste la Belgrad faţă de arestarea lui Ratko Mladici. Peste 30 de persoane rănite şi 110 arestate, în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi poliţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apoape 10.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat duminică în centrul Belgradului, în prezenţa unor importante forţe de poliţie, pentru a protesta faţă de arestarea lui Ratko Mladici şi a denunţa "trădarea" Serbiei.

Confruntări între forţele de ordine şi tineri, dintre care unii purtau cagule, au izbucnit în jurul orei 21.00 (22.00, ora României), la finalul manifestaţiei, dar situaţia a fost adusă rapid sub control.

"Situaţia este acum calmă. O sută unsprezece persoane au fost reţinute, între care 37 de minori", a declarat ministrul sârb de Interne, Iviţa Dacici, la televiziunea publică RTS.

"Zece persoane şi 26 de poliţişti au fost răniţi, cinci maşini ale poliţiei şi şase clădiri avariate", a adăugat el.

Liderul unei mişcări ultranaţionaliste, Obraz (Onoare), Mladen Obradovici, condamnat în aprilie la doi ani de închisoare pentru rolul său în violenţele comise cu ocazia Marşului homosexualilor de la Belgrad, din octombrie, era prezent la manifestaţie. Această condamnare face în continuare obiectul procedurilor judiciare, ceea ce explică de ce tânărul este în continuare în libertate.

"Cerem ca preşedintele Boris Tadici şi Guvernul său să fie demişi. Răspunzând la ordinele Bruxelles-ului şi Washingtonului, regimul lui Boris Tadici a ucis toate speranţele Serbiei şi ale sârbilor. Noi spunem stop trădării", a declarat liderul Partidului radical, Lidija Vukicevici, în timpul manifestaţiei.

Ratko Mladici a fost arestat joi în Serbia, după mai mulţi ani de căutări. El este inculpat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, pentru rolul său în conflictul din Bosnia.

Justiţia sârbă a apreciat vineri că Ratko Mladici poate fi transferat la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga. Avocatul său a anunţat că va face apel luni, iar o decizie definitivă este aşteptată în cursul săptămânii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici