Ratko Mladici, supus unui control medical după ce a ajuns la închisoarea TPI - VIDEO

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, a fost transferat marţi la penitenciarul Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, unde urma să fie supus în cursul serii unei examinări medicale, a anunţat purtătoarea de cuvânt a TPI, Nerma Jelacic.

251 afișări
Imaginea articolului Ratko Mladici, supus unui control medical după ce a ajuns la închisoarea TPI - VIDEO

Ratko Mladici, supus unui control medical după ce a ajuns la închisoarea TPI (Imagine: Blic Online)

Sosirea acestuia la penitenciarul TPI a fost anunţată în jurul orei 19.50 GMT (22.50, ora României), de un comunicat al Tribunalului.

Televiziunile au difuzat anterior imagini cu un elicopter care a aterizat în curtea clădirii, în momentul în care patru maşini negre fără inscripţii oficiale, cu geamuri fumurii şi girofar, intrau în închisoare pe o poartă laterală.

"El va fi supus unei examinări medicale mai târziu, în cursul zilei de astăzi, şi va fi plasat într-o celulă de izolare timp de câteva zile", a declarat purtătoarea de cuvânt.

"Un anumit număr de proceduri şi reguli vor trebui să îi fie explicate, precum regulile în centrul de detenţie", a subliniat ea.

Întrebată despre data audierii iniţiale a fostului general sârb, Jelacic a răspuns: "Aceste audieri preliminare au loc în general în două sau trei zile de la sosire, deci ne putem aştepta să fie săptămâna aceasta".

"El a fost unul dinte fugarii noştri care au fost cel mai mult timp căutaţi", a subliniat Jelacic. "Suntem foarte bucuroşi, foarte mulţumiţi că se află în închisoarea noastră".

Odată sosit la închisoare, el urma de asemenea să fie informat cu privire la drepturile sale şi are posibilitatea de a discuta cu un avocat, înainte de a participa la o audiere iniţială.

Procurorul TPI va susţine o conferinţă de presă miercuri la prânz (13.00, ora României), a anunţat Biroul său.

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat marţi seara în faţa închisorii TPI, între care jurnalişti şi curioşi, dar şi bosniaci şi sârbi.

"Acest om este un erou, este al doilea tată al meu, nu ar trebui să fie aici, totul este o farsă, a făcut ce trebuia să facă", a declarat unul dintre sârbii prezenţi. Aceştia arborau două drapele sârbeşti, în culorile roşu, albastru şi alb, iar doi dintre ei purtau tricouri cu portretul lui Mladici.

Ratko Mladici, în vârstă de 69 de ani, arestat joi în Serbia după 16 ani de căutare, este acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), soldat cu aproximativ 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate. Dintre aceştia, aproape 8.000 de musulmani au fost ucişi în cursul masacrului de la Srebreniţa.

La penitenciarul TPI, fostul general se va alătura lui Radovan Karadzici, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, şi altor 30 de acuzaţi originari din fosta Iugoslavie, aflaţi în aşteptarea sau în cursul procesului.

La Bruxelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a salutat transferarea lui Ratko Mladici şi a afirmat că procesul său la TPI "va contribui la aflarea adevărului şi va îndeplini o datorie de justiţie faţă de victime şi familiile lor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici