Războiul din Siria ar putea dura alţi zece ani, avertizează experţii

Războiul din Siria ar putea dura încă zece ani, cu Iranul şi Rusia care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad şi grupările extremiste care invadează câmpul de luptă, au avertizat joi experţii, citaţi de AFP.

5822 afișări
Imaginea articolului Războiul din Siria ar putea dura alţi zece ani, avertizează experţii

Războiul din Siria ar putea dura alţi zece ani, avertizează experţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Assad a ales în mod deliberat o "strategie machiavelică" de a nu face nimic în timp ce apar grupări de opozanţi extremiste precum al-Nusra şi Statul islamic în Irak şi Levant (SIIL), care părăsesc calea opoziţiei moderate.

"Acum este clar că înlăturarea lui Assad nu mai este la fel de inevitabilă precum credeau numeroşi specialişti în urmă cu un an", a subliniat analistul Daveed Gartenstein-Ross.

"Scenariul cel mai probabil este cel potrivit căruia serviciile de informaţii americane prevăd acum că războiul va continua alţi zece ani, poate chiar mai mult", a adăugat el în faţa unei comisii pentru Afaceri Externe a Senatului.

Discuţiile de la Geneva privind un acord de pace, iniţiate de Washington şi Moscova, au eşuat la sfârşitul lui februarie, în timp ce Assad şi-a consolidat puterea nu numai graţie armelor şi banilor de la Rusia şi Iran, ci şi graţie "voinţei insolente" de a nu interveni împotriva mişcărilor extremiste, potrivit acestui expert.

"Rolul major pe care îl joacă de acum jihadiştii (din cadrul opoziţiei) a descurajat ţările occidentale de a o mai sprijini", a explicat Gartenstein-Ross, de la Fundaţia de apărare a democraţiei.

La 15 martie se vor împlini trei ani de la începerea acestui conflict. Războiul s-a soldat de atunci cu 140.000 de morţi, în timp ce 2,5 milioane de sirieni au fugit din ţară, iar 6,5 milioane s-au deplasat în interiorul Siriei.

În opinia lui Gartenstein-Ross, politica Washingtonului, care s-a ferit permanent de a livra armament greu rebelilor acordând însă sprijin umanitar, este "confuză" şi îi lipseşte "dorinţa de a pune capăt războiului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici