Războiul din Ucraina, ziua 103. Continuă atacurile în mai multe regiuni din ţară / Militarii ucraineni împing linia frontului printr-o nouă contraofensivă / În Mariupol nu se găseşte suficientă mâncare / Putin despăgubeşte vieţile pierdute pe front / Doi mercenari britanici riscă pedeapsa cu moartea / SUA îi confiscă lui Abramovici două avioane / Moscova s-a supărat şi pe şeful Netflix

  • Rusia a lovit Kievul cu rachete de croazieră trase din Marea Caspică
  • O staţie de reparare a vagoanelor din capitala Ucrainei a fost lovită
  • Armata ucraineană a început o contraofensivă în estul ţării
  • Operatorul de energie nucleară al Ucrainei, Energoatom a avertizat că o rachetă de croazieră rusă a zburat la joasă altitudine pe deasupra unei centrale nucleare, pericolul de accident în astfel de situaţii fiind unul major
23782 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 103. Continuă atacurile în mai multe regiuni din ţară / Militarii ucraineni împing linia frontului printr-o nouă contraofensivă / În Mariupol nu se găseşte suficientă mâncare / Putin despăgubeşte vieţile pierdute pe front / Doi mercenari britanici riscă pedeapsa cu moartea / SUA îi confiscă lui Abramovici două avioane / Moscova s-a supărat şi pe şeful Netflix

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Borrell: al doilea cel mai mare terminal de cereale a fost distrus

„Forţele ruse au distrus cel de-al doilea cel mai mare terminal de cereale din Ucraina, la Mikolaiv. Un alt atac cu rachete care contribuie la criza alimentară globală. În lumina acestor ştiri, dezinformarea lui Putin care îndepărtează vina devine din ce în ce mai cinică”. Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, scrie într-un tweet.

UPDATE 22:00 Moscova pune pe lista neagră alţi 61 de americani

Rusia plasează alţi 61 de cetăţeni americani pe „lista neagră”, inclusiv miniştrii Trezoreriei şi Energiei, Janet Yellen şi Jennifer Granholm. Noua măsură, ca răspuns la cele adoptate împotriva „personalităţilor politice şi publice ruse”, subliniază Ministerul de Externe de la Moscova, implică alţi membri ai administraţiei Biden - precum consilierul Michael Donilon - dar şi manageri şi directori generali, inclusiv directorul executiv al Netflix, Wilmot Hastings, şi preşedintele Universal Pictures, Peter Cramer.

UPDATE 21:00 SUA ordonă confiscarea a două dintre avioanele lui Abramovici

Statele Unite dispun sechestrarea a două aeronave deţinute de oligarhul rus Roman Abramovici pentru că au fost produse în Statele Unite şi, prin urmare, fac obiectul sancţiunilor impuse de Washington Rusiei după invadarea Ucrainei. Cele două avioane, un Boeing 787 Dreamliner şi un Gulfstream, au zburat în Rusia, călătorie care ar fi necesitat undă verde specială americană.

UPDATE 22:40 Michel: Kremlinul laş fură cereale şi bombează depozite

„În ciuda campaniei de minciuni şi dezinformare a Kremlinului, am văzut-o cu ochii mei, acum câteva săptămâni, la Odesa: milioane de tone de cereale blocate în containere şi nave din cauza navelor de război ruseşti în Marea Neagră şi din cauza a Atacurile Rusiei asupra infrastructurii de transport”, a spus preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în discursul său la Consiliul de Securitate al ONU. „Şi tancurile, bombele şi minele Rusiei sunt cele care împiedică Ucraina să planteze şi să recolteze. Kremlinul vizează şi depozitele de cereale şi fură cereale din zonele pe care le-a ocupat, dând vina pe alţii. Acest lucru este laş. Aceasta este propagandă, pură şi simplă”, a adăugat el.

UPDATE 20:30 Moscova a început să livreze cadavrele luptătorilor lui Azovstal la Kiev

Rusia a început să livreze cadavrele luptătorilor ucraineni ucişi în fabricile de oţel Azovstal la Kiev, unde ultima lor bătălie a devenit un simbol al rezistenţei împotriva invaziei Moscovei. Zeci de cadavre de luptă recuperate din ruinele bombardate au fost transferate în capitala Ucrainei, unde se efectuează teste ADN pentru identificarea rămăşiţelor cadavrelor, a declarat Maksim Zhorin, comandant militar şi fost lider al batalionului Azov. Nu este clar câte cadavre mai pot fi în uzină, care a fost lovită de forţele ruse de pe uscat, din aer şi de pe mare.

UPDATE 20:00 Începe procesul mercenarilor britanici; riscă pedeapsa cu moartea

Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, vorbind la Rusia TV, a anunţat că astăzi începe procesul celor doi mercenari britanici capturaţi de forţele ruse şi pro-ruse. Mercenarii, care au luptat în Donbass de partea forţelor ucrainene, riscă pedeapsa cu moartea.

UPDATE 19:30 Putin a aprobat despăgubiri pentru familiile celor dispăruţi pe front

UPDATE 19:00 Ministrul german al Culturii vizitează Odesa

Ministrul german al Culturii, Claudia Roth, se află la Odesa pentru o vizită de două zile, la invitaţia omologul său ucrainean, Olexandr Tkachenko, informează agenţia Dpa. „Vrem să arătăm cum cultura este atacată”, a spus Roth, care urmează să se întâlnească cu guvernatorul Maksym Marchenko şi cu primarul oraşului, Hennadii Trukhanov. Pe ordinea de zi sunt şi vizitele la Studioul de Film Odessa şi la Teatrul Filarmonic.

UPDATE 18:20 Kiev: risc de 75 de milioane de tone de cereale blocate până în toamnă

Dacă exporturile nu sunt deblocate, 75 de milioane de tone de grâu ar putea fi blocate în Ucraina până în toamnă. Preşedintele Ucrainei a spus acest lucru, confirmând negocierile în curs cu Marea Britanie şi Turcia, pentru o escortă a unei ţări terţe de mărfuri în Marea Neagră, scrie The Guardian.

UPDATE 18:00 Situaţia este critică în Donbas

UPDATE 17:30 Kiev: în ultima lună, întoarcerile în Ucraina depăşesc plecările

Fluxul de persoane care intră în Ucraina prin graniţele de vest l-a depăşit pe cel al celor care părăsesc ţara timp de 27 de zile consecutiv. Acest lucru este indicat de datele Serviciului de Grăniceri din Kiev, citate de Interfax Ucraina. În această perioadă, soldul între intrări şi ieşiri a fost de aproximativ 184.000 de persoane. Tendinţa fusese deja confirmată de Frontex în ultimele zile.

UPDATE 17:00 Zelenski confirmă: fostul deputat al Dumei de Stat ruse Oleksandr Nevzorov a solicitat cetăţenia ucraineană

În timpul unei întâlniri cu reporterii, Zelenski a confirmat că fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Oleksandr Nevzorov, a solicitat cetăţenia ucraineană. „Ştiu că a vrut să renunţe la cetăţenia rusă pentru că sprijină Ucraina. Am vorbit despre asta, este pe listă. Dacă putem zgudui Rusia, trebuie să o facem. Cred că aceasta este şi arma noastră: oameni de orice cetăţenie care susţin Ucraina”.

UPDATE 16:30 Ruşii le dau mâncare cu porţia ucrainenilor din Mariupol

UPDATE 16:00 Ruşii atacă fără discernământ, acuză ucrainenii

UPDATE 15:30 Lavrov: Cu cât raza de acţiune a armelor la Kiev este mai mare, cu atât vom avansa mai departe

Rusia este pregătită să lovească teritoriile ucrainene mai departe de graniţele sale, cu cât gama noilor arme pe care le va primi Kievul din Occident este mai puternică, a declarat astăzi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă onlino, potrivit Tass.

„Preşedintele Vladimir Putin a comentat deja situaţia care va apărea odată cu sosirea noilor arme, pot doar să adaug că, cu cât raza de acţiune a armelor pe care le furnizaţi va fi mai mare, cu atât mai mult vom deplasa linia dincolo de care prezenţa armamentului. Neonaziştii vor fi consideraţi o ameninţare pentru Federaţia Rusă”, a repetat Lavrov.

UPDATE 15:00 Rusia s-a supărat, după ce lui Lavrov nu i s-a permis să zboare

UPDATE 14:50 Continuă bombardamentele în Mikolaiv şi în regiunea Harkov, unde sunt mai mulţi morţi şi răniţi.

UPDATE 13:00 Rusia "a lansat cinci rachete de croazieră X-22 din Marea Caspică în direcţia Kievului" duminică la ora locală 6 dimineaţa, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei

UPDATE 11:30 Poziţia forţelor ucrainene care luptă în oraşul Sievierodonetsk, în estul ţării, s-a „înrăutăţit puţin”, a declarat luni guvernatorul regional, după ce, o perioadă, armata ucraineană reuşise să elibereze o jumătate din oraş. 

UPDATE 9:00 Următoarea fază a războiului din Ucraina se va desfăşura în Marea Neagră a avertizat un fost comandant la NATO, amiralul în rezervă James Stavridis, care a fost comandant suprem a forţelor aliate în Europa (SACEUR), în perioada 2009 – 2013. 

UPDATE 7:40 Un general rus a fost ucis în estul Ucrainei 

UPDATE 06:21

"O rachetă Iskander în valoare de 6.5 milioane de lire sterline a distrus baza Metalist din Vysokoye, unde se antrenau 700 de copii înainte de război. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Craterul format are o adâncime de 9 metri”, au declarat oficialii ucraineni.

UPDATE 04:00 Serghei Lavrov şi-a anulat vizita în Serbia, după ce statele din jur şi-au închis spaţiul aerian pentru avionul său / "Nu a reuşit să stăpânească teleportarea"

Vizita ministrului rus de Externe Serghei Lavrov în Serbia a fost anulată după ce ţările din jurul Serbiei şi-au închis spaţiul aerian pentru avionul său, a declarat duminică o sursă de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe pentru agenţia de presă Interfax.

UPDATE 01:30 Boris Johnson se pregăteşte de moţiune de cenzură, pe fondul erodării susţinerii în propriul partid 

Premierul Boris Johnson a început să se pregătească pentru eforturile de respingere a moţiunii de cenzură, care probabil va fi depusă peste câteva zile, afirmă surse guvernamentale de la Londra, citate de cotidianul The Guardian.

Rezumatul zilei

  • Situaţia este critică în Sievierodonetsk, unde armata ucraineană a pierdut aproximativ 90% din unităţile sale pe câmpul de luptă
  • Generalul-maior rus Roman Kutuzov a fost ucis în estul Ucrainei
  • Preşedintele Vladimir Putin a avertizat Statele Unite că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
  • Spania urmează să furnizeze Ucrainei rachete antiaeriene şi tancuri de luptă Leopard
  • Cancelarul austriac Karl Nehammer a propus o etapă intermediară pentru accederea Ucrainei şi Moldovei la Uniunea Europeană
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că sancţiunile occidentale nu vor avea niciun efect asupra exporturilor de petrol ale ţării
  • „Consecinţele teribile ale acestui război pot fi oprite în orice moment... dacă o persoană din Moscova pur şi simplu dă ordinul”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici