Rusia califică decizia de blocare a avionului lui Lavrov drept „acţiune ostilă”

Kremlinul a calificat drept o „acţiune ostilă" decizia a trei ţări est-europene de a bloca avionul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care zbura spre Serbia, scrie The Guardian.

1059 afișări
Imaginea articolului Rusia califică decizia de blocare a avionului lui Lavrov drept „acţiune ostilă”

Lavrov urma să poarte astăzi discuţii la Belgrad cu preşedintele sârb, Aleksandar Vučić, dar a fost nevoit să îşi anuleze vizita după ce ţările din jurul Serbiei - Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru - şi-au închis spaţiul aerian pentru aeronava sa.

Lavrov a descris mişcarea de blocare a avionului său ca fiind "fără precedent" şi a declarat că îl va invita pe omologul său sârb să îl viziteze în schimb la Moscova. El a declarat reporterilor: „Dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca ceva care se apropie de o ameninţare la scară universală, atunci lucrurile în Occident sunt în mod clar destul de rele”.

Serbia este unul dintre puţinii aliaţi ai Moscovei în Europa de când trupele ruseşti au invadat Ucraina, în februarie. Deşi Serbia a condamnat acţiunea militară a Rusiei în Ucraina, nu s-a alăturat UE în impunerea de sancţiuni împotriva Moscovei, în ciuda dorinţei sale de a adera la bloc.

Ministrul de interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, a declarat că regretă profund "obstrucţionarea" vizitei lui Lavrov, pe care l-a descris ca fiind "un prieten mare şi dovedit al Serbiei". El a declarat că acele ţări care i-au blocat locul "nu doresc pacea, ci visează să învingă Rusia".

„Serbia este mândră că nu face parte din isteria antirusească, iar ţările care fac parte din ea vor avea timp să le fie ruşine”, a spus Vulin/.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a numit această mişcare "un alt canal de comunicare închis", conform agenţiilor ruse de presă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici