Războiul din Ucraina, ziua 163. Rusia cucereşte teritoriile din care armata ucraineană s-a retras / NATO, îngrijorată de evoluţia luptelor / Japonia livrează noi echipamente de apărare / Putin se pune bine cu Erdogan / Kievul, acuzat că a ridicat baze militare în zone rezidenţiale / Acord Rusia-Turcia pentru plata parţială a gazelor în ruble

  • Armata ucraineană a respins mai multe atacuri ruseşti asupra unui bastion strategic din estul ţării
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg susţine că Moscova nu trebuie să câştige războiul
  • Uniunea Europeană va finanţa un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro
  • Rusia cucereşte teritoriile din care Ucraina s-a retras
  • Japonia livrează noi echipamente de apărare
74954 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 163. Rusia cucereşte teritoriile din care armata ucraineană s-a retras / NATO, îngrijorată de evoluţia luptelor / Japonia livrează noi echipamente de apărare / Putin se pune bine cu Erdogan / Kievul, acuzat că a ridicat baze militare în zone rezidenţiale / Acord Rusia-Turcia pentru plata parţială a gazelor în ruble

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:20 Preşedintele Volodimir Zelenski denunţă ultimul atac rus de la centrala nucleară Zaporojie

„Astăzi, ocupanţii au creat o altă situaţie extrem de riscantă pentru toată lumea din Europa - au tras asupra centralei nucleare din Zaporojie, de două ori într-o singură zi. Aceasta este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul nostru. Şi orice bombardare a acestei instalaţii este o crimă deschisă, neruşinată, un act de teroare.

Rusia ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru însuşi faptul că a creat o ameninţare la adresa centralei nucleare. Şi acesta nu este doar un alt argument în favoarea recunoaşterii Rusiei ca stat sponsor al terorismului. Acesta este un argument în favoarea aplicării unor sancţiuni dure împotriva întregii industrii nucleare ruseşti - de la Rosatom la toate companiile şi persoanele fizice aferente. Aceasta este pur şi simplu o chestiune de siguranţă. Cel care creează ameninţări nucleare la adresa altor naţiuni cu siguranţă nu este capabil să folosească tehnologiile nucleare în siguranţă.” - extras din discursul video al preşedintelui Voldomir Zelenski.

UPDATE 23:00 Casa Albă: Ofertă substanţială făcută pentru schimbul de prizonieri

„Am făcut o ofertă substanţială pentru schimbul de prizonieri: „rebuie să-i aducem înapoi pe Brittney Griner şi Paul Whelan”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

UPDATE 22:00 Moscova: Spitalul Doneţk bombardat de la Kiev, 5 răniţi

5 persoane, inclusiv o fetiţă de 3 ani, au fost rănite în bombardamentul unui spital din Doneţk de către forţele armate ucrainene. Şeful administraţiei oraşului pro-rus, Oleksi Kulemzin, a relatat cazul pe Telegram.

UPDATE 21:00 Putin-Erdogan: Cele două ţări ale noastre au un rol constructiv important în acordul cu grâu

Preşedinţii Rusiei şi Turciei „au recunoscut rolul important al relaţiilor constructive dintre cele două ţări în încheierea iniţiativei privind exportul în siguranţă a cerealelor din porturile ucrainene”. stă scris în declaraţia comună a lui Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 20:30 Moscova: Acord Putin-Erdogan pentru plata parţială a gazelor în ruble

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au convenit să plătească parţial pentru aprovizionarea cu gaz în ruble. Despre acest lucru a anunţat vicepremierul rus Alexander Novak, după întâlnirea care a durat peste 4 ore între cei doi preşedinţi de la Soci.

„Preşedinţii au fost de acord că vom începe livrările parţiale de gaz şi vom plăti pentru ele în ruble”, a spus domnul Novak reporterilor (citat de Interfax). El nu a precizat exact cum va avea loc procedura de plată a resurselor energetice în moneda rusă.

Potrivit viceprim-ministrului, preşedinţii au discutat şi despre construcţia centralei nucleare Akkuyu şi a gazoductului Turkish Stream. Domnul Novak nu a dezvăluit detaliile negocierilor pe această temă.

„Astăzi, de fapt, îndeplinim sarcina pe care preşedinţii şi-au propus-o, de a ajunge la o cifră de afaceri comercială de 100 de miliarde de dolari, de a simplifica acele proceduri care permit afacerii noastre să comunice”, a adăugat viceprim-ministrul.

Pe 31 martie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind transferul în ruble a plăţilor pentru livrările de gaz către „ţările neprietenoase”. Conform schemei aprobate de preşedinte, ţările „neprietenoase” trebuie să transfere moneda în conturi speciale de decontare la Gazprombank, după care instituţia financiară converteşte fondurile în ruble la Bursa din Moscova.

UPDATE 21:10 Kremlin: Discuţiile Putin-Erdogan s-au încheiat după mai mult de 4 ore

Discuţiile de la Soci dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-au încheiat după mai bine de 4 ore, a anunţat purtătorul de cuvânt al lui Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 20:00 Kiev: Fără scurgeri radioactive în Zaporojie

Ucraina spune că bombardamentele ruseşti au lovit o linie electrică la centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, dar nu au fost detectate scurgeri radioactive. Energoatom, compania nucleară ucraineană, a declarat că o linie electrică de înaltă tensiune a centralei a fost lovită astăzi de bombardamentele ruseşti, dar că centrala încă funcţionează. Fabrica este situată pe teritoriul controlat de Rusia.

UPDATE 19:00 Amnesty acuză Kievul că a pus în pericol civilii pentru construirea de baze aeriene

Amnesty International a declarat că este sigură de afirmaţiile sale conform cărora Ucraina pune în pericol civilii prin stabilirea de baze militare în zone rezidenţiale, pentru a contracara invazia rusă, potrivit unui raport care a provocat un răspuns dur din partea Kievului. „Descoperirile se bazează pe dovezi strânse în timpul investigaţiilor aprofundate care sunt supuse aceloraşi standarde şi proceduri riguroase ca toate activităţile Amnesty International”, a declarat secretarul general al organizaţiei, Agnes Callamard.

UPDATE 17:30 Gazoductul Nord Stream, UE: Gazprom caută scuze

„Argumentele Gazprom despre imposibilitatea aprovizionării regulate prin Nord Stream 1 din cauza sancţiunilor europene sunt o scuză pentru a nu furniza gaze către Uniunea Europeană”, sunt cuvintele purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, pentru France Press, care a precizat că „nimic nu împiedică returnarea şi instalarea unei turbine Siemens în Rusia. Tot ce se spune despre această chestiune este neadevărat. Nord Stream 1 nu este supus sancţiunilor UE”.

UPDATE 17:20 Orele de bombardare pe Mikolaiv: morţi şi răniţi

După bombardamentele din această dimineaţă, raidurile s-au intensificat în oraşul Mikolaiv: sunt morţi (nu se cunoaşte încă numărul exact) şi 10 răniţi, inclusiv un băiat, a anunţat şeful administraţiei regionale de stat, Vitali Kim, citat de Espreso TV. „Zona afectată este foarte mare. Au fost lovite case private şi conace. Sunt incendii, distrugeri semnificative”, a adăugat primarul din Mikolaiv, Oleksandr Sienkovich.

UPDATE 17:10 Rusia: lege în vigoare care limitează operaţiunile externe la Bursă

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat astăzi o lege care limitează operaţiunile pe Bursă ale cetăţenilor şi companiilor din ţările considerate ostile, în special în tranzacţionarea acţiunilor companiilor din sectoare strategice, precum gazele şi energia.

UPDATE 17:00 Putin îi mulţumeşte lui Erdogan pentru acordul asupra grâului

În cadrul întâlnirii, Putin i-a mulţumit lui Erdogan pentru rolul de mediator, ducând astfel la încheierea cu succes a acordul privind exportul de grâu ucrainean, acord semnat la Istanbul, pe 22 iulie. În plus, potrivit preşedintelui rus, Europa ar trebui să fie recunoscătoare Turciei pentru că a putut cumpăra gaz din Rusia prin conducta Turkish Stream.

La rândul său, Erdogan i-a explicat lui Putin cât de important este ca Turcia să finalizeze la timp construcţia centralei nucleare Akkuyu. Proiectul centralei Akkuyu (în sudul Turciei) este realizat în colaborare cu Moscova şi este în construcţie de la sfârşitul anului 2017. Oficial, prima unitate a centralei este de aşteptat să fie finalizată până în 2023.

UPDATE 13:29  - Japonia trimite Ucrainei noi echipamente pentru apărare

Ministerul japonez al apărării va furniza Ucrainei zeci de drone de supraveghere şi mai multe autovehicule speciale pentru transportul personalului şi al alimentelor.

 

UPDATE 12:24 -Guvernator: "Militanţii ruşi recrutează forţat profesori în regiunea Lugansk"

Potrivit guvernatorului Serhiy Haidai, ruşii cheamă profesorii din vacanţa de vară pentru a le emite notificări pentru înrolare.

Guvernatorul a spus că în Bryanka, militanţii controlaţi de ruşi au recrutat cu forţa aproximativ 300 de bărbaţi direct de pe străzi, staţii de autobuz şi din transportul public. „Aceeaşi situaţie este şi în Kadiivka”, a transmis Haidai.


UPDATE 11:33 -Rusia bombardează zona rezidenţială Harkov cu rachete Tornado.

Potrivit Parchetului regional, doi bărbaţi şi două femei au fost răniţi. Mai multe clădiri de locuinţe şi maşini sunt avariate.


UPDATE 10:55 - Informaţii din Marea Britanie: "Forţele ruse  au subminat securitatea  centralei nucleare Zaporizhzhia" 

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat pe 5 august că intenţiile Rusiei cu privire la uzina Zaporizhzhia rămân neclare.

Ministerul a remarcat că trupele ruse au folosit artileria din apropierea fabricii pentru a viza teritoriul controlat de ucraineană. De asemenea, forţele ruse folosesc centrala nucleară pentru a reduce riscul ca echipamentele şi personalul lor să fie atacate de Ucraina, a transmis ministerul.


UPDATE 10:36 - Procuratura Generală: Războiul din Rusia a ucis 359 de copii şi peste 700 au fost răniţi din 24 februarie 

Potrivit Procuraturii Generale, cifrele sunt de aşteptat să fie mai mari, deoarece nu includ victime în teritoriile ocupate de ruşi şi în apropierea primei linie. Cel mai mare număr de victime  a fost înregistrat în regiunea Doneţk, unde 371 de copii au fost fie ucişi, fie răniţi.


UPDATE 10:14 -Ministru: Primele trei nave părăsesc portul Chornomorsk 

Ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat pe 5 august că trei nave, Navi Star, Rojen şi Polarnet, cu 57.000 de tone de porumb, se îndreaptă spre Turcia, Marea Britanie şi Irlanda.

Exportul de produse agricole ucrainene a fost reluat după ce Ucraina şi Rusia au semnat un acord susţinut de ONU pentru ridicarea parţială a blocadei ruse a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.


UPDATE 10:06-Statul Major: Rusia a pierdut 41.650 de militari în Ucraina din 24 februarie 

Potrivit Statului Major al Ucrainei, Rusia a pierdut, de asemenea, 1.792 de tancuri, 4.032 de vehicule blindate de luptă, 2.964 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 950 de sisteme de artilerie, 260 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 123 de sisteme antiaeriene, 191 de elicoptere, 223 de avioane şi 15 drone. 

 


UPDATE 7:14 -  Primar: Explozii auzite la Mykolaiv pe 5 august 

Primarul Mykolaiv Oleksandr Sienkevych a raportat că în Mykolaiv s-au auzit explozii puternice în jurul orei 6:58 am pe 5 august.

Sienkevych i-a îndemnat pe locuitori să stea departe de ferestre, transmite The Kyiv Independent


UPDATE  7:02 - Institutul pentru Studierea Războiului: Ucraina probabil forţează Rusia să schimbe priorităţile din cauza contraofensivei ucrainene 

Grupul de reflecţie american a raportat pe 4 august că forţele ruse răspund probabil la operaţiunile de contraofensivă ucrainene din regiunea Herson prin relocarea trupelor şi echipamentelor sale în regiunile Herson şi vestul Zaporizhzhia. Experţii au spus că ameninţarea contraofensivă ucraineană şi slăbirea forţelor ruse „par să permită Ucrainei să înceapă să modeleze în mod activ cursul războiului pentru prima dată”.
 

 

UPDATE 03:30 - Armata ucraineană a eliminat două unităţi de artilerie ruseşti, patru baze şi un sediu al comandamentului central rus, a declarat Serhiy Bratchuk, directorul ODVU 

Bilanţ distrugeri:

  • O bază militară şi un pod de cale ferată lângă Herson
  • O bază în regiunea Doneţk
  • O unitate de artilerie în zona Chornobavka din regiunea Herson
  • Unităţi de artilerie şi baze în zona Novoї Kakhovka din regiunea Herson


UPDATE 02:30 NATO pune presiune pe Ucraina: „Rusia nu trebuie să câştige războiul”


UPDATE 01:30 Oraşul Harkov este sub asediu

„Pavlovo Pole este o zonă fără nicio infrastructură militară. Acesta este un alt act de distrugere şi intimidare a cetăţenilor din Harkov.

Clădiri rezidenţiale, instituţii de învăţământ au fost avariate, salvatorii găsesc focoase neexplodate. Ferestrele au fost sparte în multe apartamente. Există rapoarte despre schije care au zburat în apartamentele cetăţenilor”, se arată în ultimul raport al autorităţilor locale.

Rezumatul zilei

  • Canada va trimite începând de săptămâna viitoare până la 225 de specialişti militari în Marea Britanie pentru a antrena recruţi ucraineni, a declarat ministrul canadian al Apărării, Anita Anand
  • Regiunile Mykolaiv, Harkov şi Dnipropetrovsk au fost bombardate peste noapte, iar infrastructura civilă şi casele au fost avariate
  • Armata ucraineană recucereşte două sate în apropiere de oraşul Sloviansk dar pierde o poziţie defensivă cheie
  • Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat joi Ucraina că pune în pericol civilii prin stabilirea trupelor în zone rezidenţiale 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici