Prima pagină » Știri externe » Mercenari africani: Rusia îi recrutează, Ucraina îi capturează, dar nimeni nu îi vrea înapoi

Mercenari africani: Rusia îi recrutează, Ucraina îi capturează, dar nimeni nu îi vrea înapoi

Capturile de mercenari născuți în Africa de către forțele ucrainene sunt în creștere, mulți dintre aceștia fiind înrolați sub constrângere sau prin înșelăciune. Deținerea unui pașaport rusesc descurajează țările de origine să le ceară eliberarea.
Mercenari africani: Rusia îi recrutează, Ucraina îi capturează, dar nimeni nu îi vrea înapoi
Sursa: Hepta/Mediafax Foto

Zirka, un nume de cod, este medic combatant în Legiunea pentru Libertatea Rusiei, o unitate formată din opozanți ruși care luptă de partea Ucrainei. În urmă cu câteva zile, această femeie de 40 de ani l-a îngrijit pe nigerianul Oluwagbemileke Kehinde, mercenar plătit de Moscova. Nu simte simpatie pentru el, dar a fost capturat în sectorul Zaporijjea de camarazii ei și, conform legilor războiului, avea nevoie de asistență medicală, notează El Pais.

„Era foarte rănit și epuizat”, povestește Zirka pentru El País. „Bandajele erau foarte murdare și avea infecții.” Avea o rană în ceafă provocată de o schijă. Medicul adaugă: „A fost în timpul unui atac cu drone rusești, de-ale lui, după ce fusese deja capturat.” Kehinde căzuse în prima sa misiune. Știa puțin sau nimic despre luptă. Venise în Rusia în urmă cu patru ani pentru a studia, dar războiul i-a schimbat viața.

Cum sunt recrutați mercenarii de Rusia

Schema de recrutare este următoarea: agenți ruși îi înșală sau constrâng pe străini să se înroleze în armată, promițându-le că vor lucra departe de linia frontului. Aceștia sunt antrenați la Rostov, încă pe teritoriul rus, iar apoi, în general, își finalizează pregătirea militară în Lugansk, o provincie ucraineană ocupată. Totul, pentru aproximativ 2.000 de euro pe lună și un pașaport rusesc.

În doar câteva săptămâni, momeala care i-a făcut să semneze contractul se transformă într-un coșmar: recruții devin infanterie de sacrificiu într-un război în care mor sute de oameni în atacuri masive.

Acest „pluton” include deja sute de cetățeni africani care, după ce sunt capturați de armata ucraineană, rămân blocați într-un limb juridic și politic: nici țara de origine, nici noua lor patrie  (Rusia) nu îi revendică. Kehinde este unul dintre ei.

Kehinde, student devenit prizonier

Imaginile și informațiile postate de acest nigerian în ultimii ani pe rețelele sociale îl arată ca pe un tânăr zâmbitor, cu studii superioare și experiență în planificare urbană în Nigeria. În 2021, a decis să urmeze un master la Școala Superioară de Economie din Moscova. În luna septembrie a acelui an și-a început aventura rusească. Mai erau încă cinci luni până la invazia pe scară largă a Ucrainei.

Pe 5 iulie, serviciul de informații militare ucrainean (GUR) a anunțat capturarea lui Kehinde. Făcea parte dintr-un regiment de pușcași ruși. „Am noroc că sunt viu”, spune nigerianul într-un videoclip publicat de GUR. În înregistrare, este interogat în timp ce Zirka îi oferă apă și îi administrează o injecție în fesă pentru calmarea durerii.

El a mai povestit că i s-au oferit „bani ușor câștigați” într-o poziție „sigură”; că inițial a lucrat ca translator pentru alți soldați străini, traducând din rusă în engleză, dar a ajuns în cele din urmă carne de tun pe front.

Gruparea Wagner, principalul recrutor de africani în acest conflict

Zirka oferă mai multe detalii: Kehinde fusese arestat la Moscova pentru o infracțiune legată de droguri și eliberat în schimbul semnării unui contract cu armata. Un tipar de recrutare care se repetă. Așa a ajuns și zambianul Lemekhani Nathan Nyirenda, unul dintre primii africani uciși pe frontul din Ucraina, să lupte de partea Rusiei. „Credea că va fi doar interpret”, spune Zirka despre Kehinde. Dar a fost trimis într-un asalt aproape sinucigaș. Medica repetă că l-a văzut plângând după ce i-a aplicat tratamentul.

GUR (serviciul de informații militare din Ucraina), consultat de EL PAÍS, nu oferă cifre despre numărul de africani capturați de unitățile ucrainene. Publicația rusă independentă The Insider a estimat anul trecut la aproximativ 600 numărul mercenarilor veniți din Africa care luptă de partea Rusiei. Potrivit înregistrărilor serviciilor de informații, pe lângă Nigeria, există cetățeni din cel puțin următoarele țări: Camerun, Ghana, Senegal, Togo, Uganda, Rwanda, Burundi, Congo și Zimbabwe.

Serviciul de informații a avertizat încă de acum un an asupra creșterii recrutărilor de africani. „Creșterea potențialului de mobilizare ar putea fi legată de extinderea prezenței militare ruse în Africa prin intermediul Ministerului rus al Apărării”, afirmă analistul ucrainean Vitalii Petriv. Acest lucru confirmă că Rusia a menținut bine deschis acest canal de recrutare, în ciuda discreditării grupării de mercenari Wagner, primul mare recrutor de africani în acest conflict.