Războiul din Ucraina, ziua 326. Bilanţul victimelor din Dnipro continuă să crească / Stolenberg promite Kievului armament greu / Zelenski spune că "teroarea rusă" poate fi învinsă doar pe câmpul de luptă

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că "teroarea rusă" poate fi oprită doar pe câmpul de luptă, în discursul său nocturn de sâmbătă.
  • O rachetă a lovit sâmbătă o clădire de apartamente din oraşul Dnipro, din centrul Ucrainei.
5525 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 326. Bilanţul victimelor din Dnipro continuă să crească / Stolenberg promite Kievului armament greu / Zelenski spune că "teroarea rusă" poate fi învinsă doar pe câmpul de luptă

UPDATE 22:00 Stoltenberg promite Ucrainei armament greu

"Ne aflăm într-o fază crucială a războiului", a spus el. "Prin urmare, este important să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge".

Stoltenberg a adăugat că preşedintele rus Vladimir Putin "a supraestimat puterea propriilor sale forţe armate".

"Vedem greşelile lor (ale armatei ruse), lipsa de moral, probleme de conducere, echipamente slabe", a spus el. Cu toate acestea, el a adăugat că Rusia nu trebuie subestimată, scrie Kyiv Independent.

UPDATE 19:30 Forţele Rusiei continuă să bombardeze zonele rezidenţiale din Herson

Oraşul Herson din sudul Ucrainei continuă să fie atacat de armata rusă, au declarat autorităţile locale. 

Duminică, sediul unei unităţi locale a Crucii Roşii, un centru de reabilitare pentru copii cu dizabilităţi, o zonă din jurul unui cămin studenţesc, precum şi o instalaţie de infrastructură critică au fost ţinta focului, a scris pe Telegram Yaroslav Yanushevych, şeful administraţiei militare din Herson.  

Potrivit oficialului, bombardamentele ruseşti au provocat un incendiu în incinta instalaţiei Crucii Roşii. "Salvatorii lucrează în prezent pentru a elimina incendiul", a adăugat el.

UPDATE 17:15 Creşte bilanţul morţilor după atacul din Dnipro

Cel puţin 25 de persoane, între care un copil, au murit în urma bombardamentului din Dnipro, transmit oficialii guvernamentali din Ucraina. În continuare sunt date dispărute 43 de persoane.

UPDATE 16:30 Explozie în Belgorod, regiune aflată la graniţa cu Ucraina

Trei persoane au fost ucise şi 13 rănite în urma unei explozii în regiunea Belgorod din Rusia, a anunţat duminică agenţia de presă RIA Novosti, citând serviciile de urgenţă locale.

Autorităţile au declarat anterior că 10 militari ruşi au fost răniţi în explozia produsă într-un centru cultural din regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina şi în care se află mai multe baze militare şi terenuri de antrenament ruseşti

UPDATE 15:00 Războiul din Rusia a ucis cel puţin 454 de copii şi a rănit 894 din 24 februarie

Atacul în masă cu rachete al Rusiei din 14 ianuarie a ucis cel puţin un copil şi a rănit 14 copii în oraşul Dnipro din estul ţării, ceea ce a dus numărul total al victimelor din rândul copiilor la 454 de morţi şi 894 de răniţi, a raportat Parchetul General la 15 ianuarie.

UPDATE 14:00 Apărarea antiaeriană doboară 5 drone kamikaze ruseşti în apropierea liniei frontului.

Unitatea de apărare aeriană a Brigăzii 28 Mecanizată a doborât cinci drone kamikaze ruseşti Lancet, potrivit Forţelor Terestre ucrainene. 

UPDATE 13:00 Forţele ruseşti au ucis o persoană într-un atac în regiunea Doneţk, pe 15 ianuarie

Potrivit guvernatorului regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, forţele ruse au ucis un civil în bombardamentul asupra oraşului Kurakhivka, la vest de oraşul ocupat Doneţk. Forţele ruse au bombardat mai multe aşezări, inclusiv oraşul Avdiivka, aflat pe linia frontului, cu mai multe sisteme de lansare de rachete, avariind case, a declarat Kyrylenko.

UPDATE 12:00 Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că "acum este momentul să accelerăm şi să mergem mai departe şi mai repede" pentru a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie, într-un articol pentru tabloidul britanic The Sun.

Cleverly scrie că armata rusă se află în defensivă, iar moralul trupelor este jalnic, punând acest lucru pe seama "stării dezastruoase a logisticii militare ruseşti".

UPDATE 11:00 În spitalele din Dnipro sunt deja 18 răniţi, dintre care doi copii

Mai sunt oameni sub dărâmături, salvatorii lucrează la faţa locului, a spus şeful OVA Reznychenko.

UPDATE 10:00 Bilanţul morţilor din blocul turn din Dnipro a crescut la 20 de persoane - rapoarte

Bilanţul morţilor în urma unui atac cu rachete ruseşti asupra unui bloc turn din Dnipro a crescut la 20 de persoane, relatează AFP.
 
Atacul asupra blocului de apartamente din oraşul din centrul-sudul Ucrainei a distrus zeci de apartamente, lăsând între 100 şi 200 de persoane fără adăpost

UPDATE 09:00 Rusia ia în considerare creşterea vârstei superioare de recrutare pentru a consolida rezervele

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, Andrey Kartapolov, a sugerat recent că Rusia ar putea extinde vârsta superioară de recrutare militară de la 27 la 30 de ani pentru recrutarea din primăvara anului 2023, a declarat Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa zilnică de informaţii din 15 ianuarie.

UPDATE 08:00 Armata ucraineană loveşte 2 centre de control ruseşti

În actualizarea din 15 ianuarie, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că forţele ucrainene de rachete şi artilerie au lovit două centre de control ruseşti, nouă baze temporare ale trupelor ruseşti, un depozit de muniţii şi un sistem de război electronic (EW). 

UPDATE 07:00 Creşte numărul victimelor de la Dnipro: cel puţin 14 oameni au murit, peste 60 sunt răniţi

Cel puţin 14 persoane au murit după ce sâmbătă o rachetă lansată de ruşi a lovit un bloc cu nouă etaje din Dnipro, potrivit Sky News.

1.700 de oameni au nevoie de locuinţe după ce o rachetă a Rusiei a distrus un bloc în Dnipro

Aproximativ 1.700 de persoane au nevoie de locuinţe după ce au rămas fără electricitate, încălzire şi izolaţie adecvată în urma loviturii Rusiei asupra unei clădiri de apartamente din Dnipro, a anunţat adjunctul şefului biroului preşedintelui, Kyrylo Tymoshenko.

Lovitura Rusiei, care a ucis cel puţin 12 persoane şi a rănit 64, ar fi distrus 72 de apartamente, lăsând între 100 şi 200 de persoane, inclusiv 50 de copii, fără locuinţă. 

Bilanţul victimelor din Dnipro a crescut la 12 

Bilanţul victimelor în urma atacului cu rachete ruseşti asupra unui bloc de apartamente din oraşul Dnipro a crescut la 12, potrivit lui Valentyn Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk.

Reznichenko a transmis actualizarea într-o postare pe pagina sa oficială de Telegram.

Zelenski: "teroarea rusă" poate fi învinsă doar pe câmpul de luptă

"Poate fi oprită teroarea rusă? Da." a spus Zelenski. "Este posibil să o facem cumva altfel decât pe câmpul de luptă din Ucraina? Din păcate, nu. Acest lucru poate şi trebuie făcut pe pământul nostru, în cerul nostru, în marea noastră", a subliniat el.

Pentru a atinge aceste obiective, Zelenski s-a declarat convins că Ucraina are nevoie de "armele care se află în depozitele partenerilor noştri şi pe care trupele noastre le aşteaptă atât de mult".

"Nicio formă de persuasiune sau doar trecerea timpului nu îi va opri pe teroriştii care ne ucid metodic poporul cu rachete, drone cumpărate din Iran, propria lor artilerie, tancuri şi mortiere", a adăugat Zelenski, potrivit CNN.

Preşedintele ucrainean a declarat că "cea mai dificilă situaţie este în regiunea Harkov şi în regiunea Kiev", în urma atacurilor cu rachete ruseşti de sâmbătă.

Zelenski a mai spus că forţele ucrainene au doborât peste 20 de rachete ruseşti sâmbătă, din cele peste 30 trase asupra ţării. "Acestea sunt sute de vieţi salvate", a spus el.

Zelenski a comentat, de asemenea, atacul mortal cu rachete ruseşti împotriva unei clădiri de apartamente rezidenţiale din oraşul Dnipro. 

"Toate etajele acestei clădiri - de la al doilea până la al nouălea - au fost spulberate de explozia unei rachete ruseşti", a declarat preşedintele ucrainean. "A fost posibilă salvarea a zeci de persoane - răniţi, traumatizaţi, li se oferă tratament. Printre ei sunt şi copii, cea mai mică fetiţă are trei ani".

"Nu se ştie câte persoane se află încă sub dărâmături", a adăugat el. "Din nefericire, numărul morţilor creşte cu fiecare oră".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici