Războiul din Ucraina, ziua 770. Ucraina anunţă că a doborât patru drone ruseşti în timpul nopţii / Aliaţii iau în considerare mutarea grupului Ramstein sub controlul NATO pentru a menţine livrările de arme către Kiev / Rusia susţine că NATO a revenit la mentalitatea Războiului Rece

  • Forţele aeriene ucrainene au doborât toate cele patru drone folosite de Rusia în atacul din noaptea de marţi spre miercuri asupra regiunilor centrale ale ţării, a declarat armata ucraineană, citată de Reuters.
  • Olanda alocă 10 milioane de euro pentru a ajuta Ucraina să investigheze crimele de război ale Rusiei, potrivit The Kyiv Independent.
  • Aliaţii iau în considerare mutarea grupului Ramstein sub controlul NATO pentru a menţine livrările de arme către Kiev.
  • Zelenski anunţă că Rusia se pregăteşte să mobilizeze încă 300.000 de soldaţi până la începutul verii
1256 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 770. Ucraina anunţă că a doborât patru drone ruseşti în timpul nopţii / Aliaţii iau în considerare mutarea grupului Ramstein sub controlul NATO pentru a menţine livrările de arme către Kiev / Rusia susţine că NATO a revenit la mentalitatea Războiului Rece

Ucraina anunţă că a doborât patru drone ruseşti în timpul nopţii

UPDATE Miniştrii Apărării din Rusia şi Franţa au discutat pentru prima dată din 2022 încoace

Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus, Serghei Şoigu, şi a exprimat "solidaritatea Franţei cu victimele" împuşcăturilor în masă de la sala de concerte Crocus City din afara Moscovei, la 22 martie, a relatat Le Monde.

Lecornu "a condamnat, de asemenea, cu fermitate războiul de agresiune pe care Rusia l-a lansat în Ucraina şi a reamintit sprijinul Franţei pentru poporul ucrainean", a precizat Le Monde. Cei doi miniştri au vorbit ultima dată în octombrie 2022.

Agenţia de presă de stat rusă TASS a afirmat că apelul a fost făcut "la cererea urgentă din partea Franţei".

Lecornu "a încercat să îl convingă pe Şoigu că Kievul şi Occidentul nu au fost implicate în atacul de la Crocus" şi că Statul Islamic (ISIS) a fost responsabil, a susţinut TASS.

UPDATE Unele sate din regiunea ocupată Herson ,,nu mai există", spune un oficial

Situaţia din Oleshky, în regiunea ocupată Herson Oblast, se deteriorează sub ocupaţia rusă, iar unele sate din regiune ,,nu mai există", a declarat Tetiana Hasanenko, şefa exilată a administraţiei militare din Oleshky, la Radio Svoboda, la 3 aprilie.

,,Unele sate ale comunităţii nu mai există deloc pe hartă", a declarat Hasanenko pentru Radio Svoboda, descriind bombardamente constante şi lipsa totală a serviciilor esenţiale, precum electricitate, apă şi gaz, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Kuleba: Aliaţii Ucrainei ,,nu oferă suficientă apărare aeriană"

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a atras atenţia aliaţilor ţării că nu oferă mai multă apărare antiaeriană, deşi dispun de peste 100 de sisteme Patriot în propriile arsenale, scrie Sky News.

Dmitro Kuleba a declarat că va ridica această problemă la fiecare întâlnire cu omologii din NATO, în timp ce aceştia se află la Bruxelles în următoarele două zile. 

,,Partenerii ne-au pus la dispoziţie diferitele lor sisteme [de apărare aeriană], apreciem acest lucru, dar este pur şi simplu insuficient, având în vedere amploarea războiului", a declarat Kuleba pentru agenţia de presă Reuters.

UPDATE Întârzierile ajutorului din partea SUA ,,au consecinţe pe câmpul de luptă"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că fiecare zi de întârziere a deciziei de a trimite ajutor în Ucraina are ,,consecinţe pe câmpul de luptă", potrivit Sky News

El spune că acesta este motivul pentru care Ucraina este nevoită să îşi gestioneze stocurile de muniţie şi ,,se luptă să ţină pasul cu ruşii". 

Acesta avertizează că Rusia începe să ,,depăşească" Ucraina în armament şi că aliaţii Ucrainei au ,,responsabilitatea" de a lua decizii, SUA trebuind ,,urgent" să ajungă la una. 

UPDATE WSJ: Macron i-a împins în privat pe Biden şi Scholz să adopte o ,,ambiguitate strategică" faţă de Rusia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut convorbiri confidenţiale cu preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz în februarie, pentru a-i convinge să adopte o ,,ambiguitate strategică" faţă de Rusia, relatează Wall Street Journal, citând surse oficiale confidenţiale.

Discuţiile între cei trei oficiali ar fi avut loc înaintea summitului de la Paris, în timpul căruia Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui să fie exclusă în viitor.

Remarcile publice i-au luat prin surprindere pe mulţi aliaţi, mai mulţi membri NATO, inclusiv Germania şi SUA, negând luarea în calcul a acestei variante.

Kievul a declarat în mai multe rânduri că nu a cerut trupe occidentale în Ucraina, ci a solicitat livrarea de armament şi muniţie din partea aliaţilor, pe măsură ce stocurile se reduc, iar ajutorul american, în valoare de 60 de miliarde de dolari, se află în continuare blocat în Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani.

UPDATE Stoltenberg: Sprijinul NATO pentru Ucraina pe termen lung poate arăta Rusiei că nu poate câştiga războiul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, înaintea reuniunii NATO de la Bruxelles, că tranziţia Alianţei Nord-Atlantice către un angajament pe termen mai lung de sprijinire a Ucrainei ar putea împinge în cele din urmă Moscova către un acord de pace, odată ce Rusia va realiza ,,că nu poate câştiga războiul", potrivit The Kyiv Independent

Secretarul general a declarat că aliaţii discută în prezent modalităţi de instituţionalizare a sprijinului în cadrul NATO pentru a-l face ,,mai previzibil şi mai puternic".

UPDATE Zelenski anunţă că Rusia se pregăteşte să mobilizeze încă 300.000 de soldaţi până la începutul verii

Rusia se pregăteşte să mobilizeze 300.000 de soldaţi suplimentari până la 1 iunie, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe 3 aprilie la Kiev, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său finlandez, scrie The Kyiv Independent. 
 
,,Pot spune că Rusia se pregăteşte să mobilizeze 300.000 de soldaţi suplimentari până la 1 iunie", a declarat Zelenski.
 
Serviciile de informaţii militare ucrainene au declarat anterior că Moscova îşi va intensifica probabil eforturile de mobilizare după alegerile prezidenţiale din Rusia.

UPDATE Petro Poroşenko va candida din nou la preşedinţia Ucrainei

Fostul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, a dezvăluit că intenţionează să candideze din nou, însă doar după ce războiul cu Rusia se va încheia. 
 
,,Dacă mă întrebaţi dacă plănuiesc să particip la următoarele alegeri, [atunci] da". Dar mai întâi, pentru aceste alegeri, trebuie să avem o victorie", a declarat el pentru Al Jazeera, scrie Sky News.
 
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în luna decembrie a anului trecut că este dispus să desfăşoare alegerile aşa cum au fost programate, în acest an, dar crede că majoritatea ucrainenilor consideră că un vot ar fi ,,periculos şi lipsit de sens" în timp de război. 
 
Poroşenko a fost preşedinte al Ucrainei între 2014 şi 2019.

UPDATE Rusia susţine că NATO a revenit la mentalitatea Războiului Rece

Rusia susţine că NATO a revenit la ,,setările Războiului Rece", potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova. 

Alianţa militară occidentală marchează săptămâna aceasta cea de-a 75-a aniversare a sa. 

Zakharova a declarat că NATO nu are loc în ,,lumea multipolară" pe care Rusia spune că încearcă să o construiască pentru a pune capăt dominaţiei SUA şi a susţinut că istoria sa a fost ,,plină de aventuri agresive care au adus războaie şi distrugere pentru multe naţiuni", relatează Sky News

Ea a adăugat că aniversarea sa nu este un motiv de sărbătoare.

UPDATE Finlanda şi Ucraina au semnat un acord de securitate

Acordul a fost semnat pentru o perioadă de 10 ani şi conţine, printre altele, prevederi privind reconstrucţia Ucrainei după război.

UPDATE Preţul petrolului a crescut după atacul Ucrainei asupra unei rafinării din Rusia 

UPDATE NATO va lua în considerare un pachet de ajutor de 100 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina

UPDATE Ministrul britanic de externe cere aliaţilor din NATO să crească cheltuielile pentru apărare

David Cameron face apel la aliaţii NATO să crească cheltuielile şi producţia de apărare în sprijinul Ucrainei, într-un discurs care marchează 75 de ani de existenţă a alianţei militare, potrivit Sky News.

,,Cu Ucraina mai aproape ca niciodată de NATO, trebuie să susţinem sprijinul critic de care Ucraina are nevoie pentru a câştiga războiul", va spune el. 

Acum, ,,cel mai important lucru pe care îl putem face este să ne asigurăm că toţi membrii cheltuiesc peste 2% din PIB pentru apărare", spune el. 

Acest lucru trebuie făcut pentru a ne asigura că viitorul summit NATO de la Washington va fi un succes şi pentru a ne pregăti pentru alegerile din SUA din această iarnă, adaugă David Cameron. 

UPDATE Avertismentul ofiţerilor ucraineni de rang înalt: Există un mare risc ca liniile de front să se prăbuşească

UPDATE Zelenski: ruşii au lansat 3.000 de bombe asupra Ucrainei în martie

Preşedintele Volodimir Zelenski a dezvăluit că peste 3.000 de bombe aeriene ghidate au fost lansate luna trecută asupra Ucrainei, potrivit Sky News.

Ruşii au mai lansat 600 de drone şi 400 de rachete, a adăugat liderul ucrainean.

Cele mai multe bombe au vizat ţinte aflate de linia frontului. De obicei, acestea sunt aruncate din avioane de război aflate în teritoriile ocupate de ruşi.

UPDATE Politico: Aliaţii iau în considerare mutarea grupului Ramstein sub controlul NATO pentru a menţine livrările de arme către Kiev

Washingtonul şi partenerii săi iau în considerare mutarea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG), condus de SUA, cunoscut şi sub numele de formatul Ramstein, sub controlul NATO, pentru a menţine livrările de arme către Kiev chiar dacă Donald Trump ar reveni la Casa Albă, a relatat Politico pe 2 aprilie, citând patru surse confidenţiale.

Aliaţii sunt aşteptaţi să discute această opţiune şi alte opţiuni de protejare a ajutorului către Kiev de o eventuală a doua preşedinţie Trump în timpul unei reuniuni ministeriale NATO la Bruxelles, pe 4 aprilie, a precizat Politico cu referire la trei oficiali europeni şi un oficial american, informează The Kyiv Independent. 

UPDATE Ajutor de 10 milioane de euro din partea Olandei pentru a ajuta Ucraina să investigheze crimele de război ale Rusiei

Olanda a alocat 10 milioane de euro pentru a ajuta Ucraina să investigheze crimele de război comise de Rusia, a declarat ministrul olandez de externe, Bruins Slot, pe 2 aprilie, în cadrul Conferinţei ,,Restaurarea justiţiei pentru Ucraina", potrivit The Kyiv Independent.

Luând cuvântul la conferinţă, Slot a remarcat progresele înregistrate în toate cele patru direcţii de lucru, şi anume în legătură cu investigaţiile privind crimele comise de Rusia împotriva copiilor.

UPDATE Estonia ia în considerare posibilitatea de a se alătura iniţiativei cehe de a cumpăra proiectile de artilerie pentru Ucraina

Ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, a declarat că Tallinn ia în considerare posibilitatea de a se alătura iniţiativei conduse de Cehia pentru a ajuta militar Ucraina, a relatat presa cehă Ceske Noviny, citată de The Kyiv Independent. 

Tsahkna a declarat că Estonia susţine iniţiativa şi că în prezent lucrează la ,,propuneri concrete", citată de Ceske Noviny.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Dronele Shahed au fost distruse deasupra regiunilor Kirovohrad, Cherkasy, Khmelnytskyi şi Zhytomyr.

Atacul a provocat un incendiu în regiunea Kirovohrad, care a fost între timp stins, a anunţat guvernatorul regiunii pe Telegram.

Un atac cu rachete ruseşti a avariat marţi patru unităţi de învăţământ şi nouă clădiri rezidenţiale din Dnipro, provocând rănirea a 18 persoane, a spus miercuri dimineaţă guvernatorul regiunii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici