Războiul dintre Etiopia şi rebelii din Tigray ar fi ucis până la 600.000 de persoane

Războiul civil brutal din nordul Etiopiei ar fi ucis până la 600.000 de persoane, făcându-l unul dintre cele mai sângeroase conflicte din lume din ultimele decenii.

1197 afișări
Imaginea articolului Războiul dintre Etiopia şi rebelii din Tigray ar fi ucis până la 600.000 de persoane

"Numărul persoanelor ucise a fost de aproximativ 600.000", a declarat fostul preşedinte nigerian şi trimis al Uniunii Africane, Olusegun Obasanjo, într-un interviu pentru Financial Times.

El a reamintit că pe 2 noiembrie anul trecut, ziua în care a fost semnat acordul de pace la Pretoria, oficialii etiopieni au declarat: "Am oprit 1.000 de decese în fiecare zi".

Tim Vanden Bempt, care face parte dintr-un grup de cercetare care investighează atrocităţile civile din Tigray la Universitatea din Ghent, a declarat că estimarea de 600.000 de persoane a lui Obasanjo ar putea fi aproximativ corectă. Tigray a fost blocat pentru perioade lungi de timp, ceea ce face ca analiza independentă a ceea ce s-a întâmplat, inclusiv a numărului de morţi, să fie extrem de dificilă, spun experţii.

"Pe baza rapoartelor de pe teren, numărul de morţi ar putea fi undeva între 300.000 şi 400.000 de victime civile - asta din cauza atrocităţilor, a foametei şi a lipsei de asistenţă medicală", a declarat Vanden Bempt. În plus, el a precizat că există estimări neoficiale privind între 200.000 şi 300.000 de morţi pe câmpul de luptă, deşi acestea nu au putut fi verificate cu exactitate.

Daniel Bekele, şeful pentru drepturile omului din Etiopia, a declarat că estimările privind numărul de victime ar trebui tratate cu extremă prudenţă. "Probabil că nu vom putea cunoaşte numărul total al victimelor", a spus el. "Trebuie să fim prudenţi cu privire la estimările prea exagerate ale numărului de morţi de către toate părţile".

Unii oficiali etiopieni susţin că adevărata cifră a victimelor este mai apropiată de 80.000 sau 100.000, aproximativ acelaşi număr de victime care au murit în războiul de frontieră dintre Etiopia şi Eritreea din 1998-2000.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici