Războiul din Ucraina, ziua 531. Zelenski ameninţă cu atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră / Kievul anunţă un atac rusesc de proporţii la Pokrovsk, oraş din regiunea Doneţk / Rachetele au lovit case şi un hotel: 7 morţi şi peste 80 de răniţi / Medvedev: victoria va fi a noastră

  • Zelenski ameninţă cu atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră
  • Oficiali occidentali, sceptici privind eficienţa contraofensivei Ucrainei
  • Ucraina are nevoie de ATACMS, solicită Kuleba.
  • Pentagon: Primul lot de tancuri Abrams soseşte la toamnă.
  • Belarus efectuează antrenamente militare la graniţa cu Polonia şi Lituania
15425 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 531. Zelenski ameninţă cu atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră / Kievul anunţă un atac rusesc de proporţii la Pokrovsk, oraş din regiunea Doneţk / Rachetele au lovit case şi un hotel: 7 morţi şi peste 80 de răniţi / Medvedev: victoria va fi a noastră

Sursa: AP / Mediafax Foto

UPDATE 22:00 Zelenski: Planul de pace al Ucrainei poate ajuta la încheierea altor războaie

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că formula de pace pe care a propus-o pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei ar putea fi folosită ca bază pentru alte conflicte.

"Formula de pace de astăzi se referă la Ucraina. Dar dacă instituţiile internaţionale nu oferă o oportunitate de a pune capăt războiului, iar exemplul nostru vorbeşte elocvent despre acest lucru, atunci formula de pace poate deveni o astfel de bază", a declarat Zelenski jurnaliştilor din America Latină.

Zelenski a prezentat formula de pace în 10 puncte, susţinută de mulţi aliaţi occidentali, în noiembrie anul trecut. Aceasta include restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina şi eliberarea tuturor prizonierilor de război şi a deportaţilor.

Propunerile cer, de asemenea, pedepsirea celor responsabili de crime de război, prevenirea ecocidului în Ucraina şi asigurarea securităţii energetice şi alimentare, precum şi a securităţii nucleare.

UPDATE 21:00 Rusia a tras în mod deliberat asupra salvatorilor, afirmă ucrainenii

Rusia trage în mod deliberat asupra lucrătorilor pentru situaţii de urgenţă şi a ucis 78 de persoane de la începutul războiului, a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina.

Vorbind la o conferinţă de presă, colonelul Oleksandr Khorunzhy a declarat că Rusia ignoră în mod intenţionat dreptul internaţional, vizând salvatorii cu bombardamente, ucigând aproape 80 de persoane şi rănind 280 de la invazia din februarie anul trecut.

Noaptea trecută, un pompier a fost ucis în Pokrovsk şi alte zece persoane au fost rănite după ce un atac cu rachete a fost urmat de un altul câteva minute mai târziu, existând unele sugestii că exploziile eşalonate au fost deliberate din partea Rusiei, cu scopul de a lovi persoanele care se adunaseră pentru a ajuta la locul exploziei iniţiale.

UPDATE 20:00 Zelenski ameninţă cu atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră

Ucraina a comis, în ultimele zile, mai multe atacuri cu drone navale pline cu explozibili asupra unei nave militare ruse care era ancorată într-o bază navală din Rusia şi asupra unui petrolier rus. Nu s-au înregistrat daune semnificative.

"Dacă Rusia va continua să domine Marea Neagră, în afara teritoriului său, prin instituirea de blocade şi prin lansarea de noi atacuri împotriva noastră, prin atacarea cu rachete a porturilor noastre, Ucraina va proceda la fel. Este doar apărarea oportunităţilor noastre, a oricărui coridor maritim. Noi nu avem atât de multe nave. Dar ei trebuie să înţeleagă faptul că, până la sfârşitul acestui război, vor rămâne cu zero nave", susţine Zelenski într-un mesaj postat pe site-ul Preşedinţiei Ucrainei, vizualizat de agenţia Reuters.

UPDATE 17:30 Oficiali occidentali, sceptici privind eficienţa contraofensivei Ucrainei

Oficiali citaţi de postul de televiziune CNN sunt sceptici că armata ucraineană are capacitatea de a recăpăta controlul asupra teritoriilor din sud-estul Ucrainei ocupate de armata rusă. "Rămâne să vedem în următoarele câteva săptămâni dacă există vreo şansă de a face anumite progrese. Dar cred că este extrem de improbabil ca ucrainenii să înregistreze progrese care să modifice balanţa conflictului", afirmă un diplomat occidental, sub protecţia anonimatului, potrivit CNN.

"Evaluările noastre sunt sumbre şi ne amintesc de provocările cu care se confruntă. Aceasta este cea mai dificilă perioadă a războiului", declară congresmanul democrat american Mike Quigley.

"Ruşii au mai multe linii de apărare, iar forţele ucrainene nu au depăşit nici măcar prima linie. Chiar dacă vor continua să lupte în următoarele săptămâni, dacă nu au reuşit să avanseze în aceste ultimele şapte-opt săptămâni, care este probabilitatea de a face brusc acest lucru, cu forţe mai puţine? Condiţiile sunt foarte grele", atrage atenţia un alt diplomat occidental.

UPDATE 16:00 Rusia anunţă că atacul din Pokrovsk a vizat un centru de comandă al armatei Ucrainei

"A fost atacat un centru avansat de comandă din Krasnoarmeisk" (numele rusesc al localităţii Pokrovsk), a declarat marţi Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de cotidianul Le Monde.

Autorităţile ucrainene susţin că armata rusă a atacat un imobil rezidenţial din Pokrovsk, într-o zonă din regiunea Doneţk aflată sub control ucrainean. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Bilanţul atacului rus, comis luni după-amiază, este de şapte morţi şi 67 de răniţi.

UPDATE 15:00 - Moscova: un post de comandă al forţelor ucrainene a lovit la Prokovsk

Ministerul rus al Apărării spune că un centru de comandă al forţelor ucrainene a fost lovit la Pokrovsk. Declaraţia vine după ce două rachete ruseşti au lovit un bloc de apartamente, un hotel din apropiere şi o pizzerie din acest oraş, provocând cel puţin 7 morţi şi peste 80 de răniţi. „În zona aşezării Krasnoarmeysk a Republicii Populare Doneţk, a fost lovit postul de comandă avansat al grupului comun de trupe ucrainene Khortiţia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de Interfax. Krasnoarmeisk este numele rusesc pentru oraşul ucrainean Pokrovsk din regiunea Doneţk.

UPDATE 14:50 - Kiev: 1.107 copii dispăruţi de la începutul războiului

Un total de 1.107 copii au fost daţi dispăruţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a informat biroul comisarului pentru drepturile omului al Parlamentului Ucrainei, Dmitro Lubineţ, pe Facebook, potrivit Ukrinform. „Potrivit portalului de stat Children of War, până în prezent, 1.107 copii sunt consideraţi dispăruţi în Ucraina, în timp ce 15.900 de copii au fost găsiţi”, se arată într-un comunicat al biroului Lubineţ.

UPDATE 14:30 - Moscova a respins debarcarea trupelor Kievului pe râul Nipro

Armata rusă a zădărnicit încercarea trupelor ucrainene de a ateriza pe malul stâng al râului Nipro, lângă satul Kazaci Camps. Acest lucru a fost declarat pe canalul său de Telegram de către Volodimir Saldo, şeful interimar al regiunii ucrainene ocupate Herson. „Tentativa de aterizare a fost zădărnicită, nu există luptători inamici în zona taberelor. Malul stâng se află sub protecţia de încredere a trupelor ruse”, spune Saldo. Potrivit relatării sale în legătură cu evenimentele, militarii grupării Dnepr au deschis focul asupra ambarcaţiunilor forţelor armate ucrainene, care încercau să acosteze, agenţia Ria Novosti relatează.

UPDATE 14:00 - Explozii puternice în Crimeea, în zona bazei ruseşti

Explozii puternice în localitatea Hankoi, din Crimeea. Canalele locale de Telegram preluate de presa ucraineană relatează acest lucru. O altă explozie masivă a fost auzită la Oktiabrskoie, din districtul Konstantinovski - Rusia.

Pe 24 iulie, întreaga zonă Hankoi a fost evacuată în urma unui atac ucrainean care a lovit un depozit de muniţii. Ministerul Apărării de la Kiev a declarat că atacul a distrus rachete de croazieră ruseşti destinate Flotei Moscovei de la Marea Neagră.

UPDATE 13:30 Podoliak: răspunsul Moscovei după Jeddah este o insultă

Consilierul prezidenţial ucrainean Mikhailo Podoliak defineşte punctul de vedere al Moscovei drept „insultător” şi „umilitor” faţă de ceea ce a fost propus şi discutat la Jeddah, într-o conferinţă la care au participat peste 40 de ţări pentru a găsi o soluţie la conflict. Podoliak a scris-o pe profilul său de Twitter.

UPDATE 13:00 -  Ministrul chinez de externe i-a telefonat lui Lavrov: vom menţine o poziţie independentă şi imparţială cu privire la criza din Ucraina

China va menţine o poziţie independentă şi imparţială cu privire la criza ucraineană, va fi o voce obiectivă şi raţională, va promova în mod activ discuţiile de pace şi va depune eforturi pentru a căuta o soluţie politică la orice forum internaţional multilateral, aa spus ministrul chinez de externe Wang Yi într-un apel telefonic avut ieri cu omologul său rus Serghei Lavrov, după cum se precizează într-o notă a Ministerului chinez de Externe. Wang a subliniat, de asemenea, că China şi Rusia sunt „prieteni buni şi parteneri de încredere”.

UPDATE 12:30 - Pokrovsk: numărul răniţilor creşte la 88

Numărul răniţilor în urma atacului rus de la Doneţk, în oraşul Pokrovsk, creşte. Printre răniţi ar fi cel puţin 39 de civili, dintre care doi copii, 31 de poliţişti, 7 angajaţi ai Serviciului de Stat de Urgenţă şi 4 militari.

UPDATE 12:00 - Kiev: cerealele pierdute la Izmail ar fi hrănit 66 de milioane de oameni

Miile de tone de cereale care au fost avariate în atacul rusesc din 2 august asupra portului Izmail ar fi fost suficiente pentru a hrăni aproximativ 66 de milioane de oameni. Aceasta este declaraţia lui Denise Brown, coordonatorul umanitar al Naţiunilor Unite în Ucraina. Atacurile forţelor ruse asupra depozitelor de cereale şi a infrastructurii portuare sunt extrem de alarmante şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional umanitar.

Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare observă, de asemenea, că planul de răspuns umanitar de 3,9 miliarde de dolari pentru 2023, care urmăreşte să ofere asistenţă pentru aproximativ 11,1 milioane de oameni din Ucraina la sfârşitul lunii iulie, a fost finanţat doar în proporţie de 30%, influenţând negativ eforturile umanitare de a furniza ajutor celor care au nevoie.

UPDATE 11:30 - Noi arme americane pentru Ucraina

Administraţia americană va anunţa astăzi un nou ajutor de armare în valoare de 200 de milioane de dolari Ucrainei, au declarat oficialii americani. Anunţul de astăzi ar fi prima tranşă din ajutorul de 6,2 miliarde de dolari. Pachetul include echipamente de deminare, arme antitanc, tunuri şi muniţii, interceptoare de apărare aeriană şi alte echipamente. Şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andri Iermak, împărtăşeşte anunţul pe reţelele sale de socializare.

UPDATE 11:00 - Harkov, bombardamente ruseşti în regiune: sunt răniţi

Bilanţul morţilor în urma unui bombardament rusesc care a lovit zona Kozacha Lopan din regiunea Harkov, din Ucraina, este de cel puţin doi răniţi. Guvernatorul regiunii, Oleh Siniehubov, denunţă totul pe Telegram, potrivit căruia „case private şi clădiri comerciale” au fost lovite şi doi bărbaţi au fost răniţi. „A izbucnit un incendiu Serviciile de urgenţă sunt la lucru”, relatează oficialul. Siniehubov i-a acuzat pe ruşi că continuă să „terorizeze populaţia civilă”.

UPDATE 10:30 Medvedev: NATO se luptă cu noi, dar pacea va fi în condiţiile noastre

Întreaga NATO luptă deschis împotriva Rusiei, dar Moscova va atinge pacea în propriile condiţii, a spus vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Fostul preşedinte a publicat astăzi o postare pe canalul său Telegram, aniversarea conflictului ruso-georgian. „Statele Unite ale Americii şi vasalii săi nu aveau atunci în mod clar experienţă. Astăzi, duc din nou un război criminal cu mâinile altcuiva, încercând să şteargă Rusia de pe faţa pământului. Întregul sistem NATO luptă aproape deschis împotriva noastră”, a scris Medvedev. „Avem suficientă forţă pentru a rezolva toate sarcinile operaţiunii militare speciale. La fel ca în august 2008, duşmanii noştri vor fi zdrobiţi şi Rusia va obţine pacea în propriile condiţii. Victoria va fi a noastră”.

UPDATE 10:00 - Ambasadorul Rusiei la Washington spune că întlnirea de la Jeddah n-a fost un succes

În timp ce Ucraina a salutat ceea ce s-a întâmplat în Arabia Saudită la finalul săptămânii trecut, Rusia are ală părere. „Nu a avut niciun succes diplomatic în Jeddah”, unde a avut loc o întâlnire despre războiul din Ucraina la nivelul consilierilor de securitate naţională weekendul trecut, cu zeci de ţări prezente, dar nu şi Rusia. Aşa a declarat ambasadorul Rusiei la Washington Anatoli Antonov, ale cărui cuvinte au fost raportate de canalul Telegram al misiunii diplomatice ruse.

„Am văzut o altă încercare nereuşită a administraţiei americane. Nu s-a înregistrat niciun succes diplomatic la Jeddah”, a spus Antonov, potrivit căruia Washingtonul a încercat să arate Rusia izolată de restul lumii, însă ceea ce a reieşit din întâlnire este „lipsa unei poziţii comune” şi, în acelaşi timp timp „nu a existat niciun sprijin pentru infama formulă de pace a Kievului”.

UPDATE 09:30 - Kiev, peste 250.000 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului

Peste 250.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de forţele ucrainene de la începutul invaziei Moscovei asupra ţării: acest lucru a fost anunţat de Statul Major al Forţelor Armate ucrainene, potrivit Ukrinform. Din 24 februarie 2022, 250.800 de bărbaţi au murit, inclusiv 560 ieri. În actualizarea sa cu privire la pierderile Moscovei de până acum, armata indică faptul că au fost doborâte şi 315 de avioane, 312 elicoptere şi 4.158 de drone. În plus, forţele de la Kiev spun că au distrus 4.254 de tancuri ruseşti, 4.996 de sisteme de artilerie, precum şi 18 nave şi 1.377 de rachete de croazieră.

UPDATE 09:10 - Primul lot de tancuri Abram din SUA vine până la începutul toamnei

Statele Unite au aprobat primul lot de 31 de tancuri M1-A1 Abrams destinate Ucrainei în weekend, care ar trebui să ajungă în ţară până la începutul toamnei, a declarat şeful de achiziţii al armatei Doug Bush, potrivit CNN. „Sunt gata. Acum trebuie să ajungă în Europa şi apoi în Ucraina, împreună cu muniţia, piesele de schimb, echipamentele pentru combustibil”, spune Bush. Statele Unite au început să antreneze ucrainenii pe Abrams în mai anul trecut, în Germania.

UPDATE 09:00 - Atac la Pokrovsk, 67 de răniţi, inclusiv doi copii

Bilanţul atacului rusesc de ieri cu rachetă împotriva unei clădiri rezidenţiale din Pokrovsk, în regiunea ucraineană Doneţk, care a provocat cel puţin opt morţi, a crescut la cel puţin 67 de răniţi: a anunţat ministrul de interne ucrainean Igor Klimenko, după cum transmite postul de stat Suspilne. Printre aceştia se numără şi doi copii, şapte membri ai echipelor de salvare şi 29 de poliţişti. „Reluăm îndepărtarea molozului. Am fost forţaţi să suspendăm lucrările peste noapte din cauza riscului ridicat de bombardare repetă”, a spus Klymenko.

UPDATE 08:30 - Rachete pe Pokrovsk, numărul morţilor creşte la 8

Numărul morţilor din atacul dublu cu rachete ruseşti împotriva Pokrovsk, în estul Ucrainei, a crescut la cel puţin opt morţi şi 31 de răniţi. Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko a raportat ​​într-o notă, precizând că printre victime se numără cel puţin cinci civili. Potrivit reconstrucţiilor presei ucrainene, o primă rachetă a lovit o clădire, în timp ce a doua - care a sosit aproximativ 40 de minute mai târziu - i-a vizat pe salvatori, dintre care doi au murit. Printre răniţi se numără şi o duzină de poliţişti. Pokrovsk este situat în Doneţk, aproape de linia frontului, şi se află sub control ucrainean.

UPDATE 08:20 - la Pokrovsk, numărul victimelor se ridică la 8

Numărul morţilor cauzat de două rachete ruseşti care au lovit o clădire din Pokrovsk, în estul Ucrainei, se ridică la opt: o clădire cu cinci etaje este grav avariată. Eforturile de salvare pentru eliberarea locuitorilor prinşi în casele lor au durat ore întregi. Înainte de război, Pokrovsk avea o populaţie de 60.000 de locuitori.

UPDATE 08:10 Kiev: suntem satisfăcuţi de rezultatele de la Jeddah

„Suntem foarte mulţumiţi de rezultatele summitului de la Jeddah”, a declarat şeful biroului prezidenţial al Ucrainei, Andri Iermak. „Întâlnirea din Arabia Saudită este o repetiţie generală pentru o lume în care nu există loc pentru agresiunea sălbatică”. Iermak a spus că există un acord cu privire la următoarea întâlnire, „dar nu există date precise”, şi a subliniat că „vor participa şi mai multe ţări”. 40 de ţări au participat la summitul din week-end.

UPDATE 08:00 - Rachete ruseşti la Pokrovsk, numărul de victime se ridică la 8

Rachetele ruseşti au lovit de două ori centrul oraşului Pokrovsk, în Ucraina, luni seară, ucigând opt persoane, inclusiv cinci civili, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko într-un comunicat. Cea de-a doua rachetă a lovit oraşul controlat de ucrainean, lângă linia frontului, la 40 de minute după prima, a spus guvernatorul. A ucis şi rănit primii care au intervenit, au declarat martorii atacurilor unui cameraman Reuters aflat la faţa locului. Printre morţi doi salvatori şi un soldat. Nouă poliţişti şi un soldat au fost răniţi, dar cei mai mulţi dintre cei 31 de răniţi erau civili, inclusiv un membru al consiliului local local, au declarat oficialii ucraineni.

UPDATE 07:00 - Pentagon: Primul lot de tancuri Abrams soseşte la toamnă 

Pentagonul aprobă livrarea primului lot de tancuri Abrams pentru Ucraina. Statele Unite au aprobat expedierea primului lot de tancuri de luptă M1 Abrams către Ucraina, a anunţat şeful Achiziţiilor Armatei SUA, Doug Bush, pe 7 august.

Washingtonul a anunţat decizia de a echipa Ucraina cu 31 de tancuri Abrams la sfârşitul lunii ianuarie. Acestea sunt acum aşteptate să sosească în septembrie, mai multe vehicule fiind expediate în Germania în august, pentru a fi supuse unor reparaţii.

UPDATE 05:00 - Centralele nucleare ucrainene vor reintra la capacitate maximă până la iarnă

Centralele nucleare ucrainene situate în teritorii controlate de Kiev vor fi la capacitate maximă înainte de iarnă pentru a alimenta ţara cu energie electrică, a asigurat luni operatorul nuclear ucrainean.

Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a vorbit la centrala electrică Yuzhnoukrainsk din sudul ţării cu ocazia repunerea în funcţiune a unuia dintre cele trei reactoare ale sale.

Ucraina are trei centrale electrice – nouă reactoare în total – pe teritoriul pe care îl controlează. Al patrulea şi cel mai mare din Europa, cel din Zaporijie, dotat cu şase reactoare, este ocupat de forţele ruse din martie 2022.

 

UPDATE 03:00 - Zelenski a fost ţinta unei tentative de asasinare

Serviciile de informaţii ucrainene au dezvăluit că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost ţinta unei tentative de asasinare. 

Autorul tentativei a fost o femeie al cărui nume nu i-a fost încă dezvăluit, dar că provenea din regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei. 

SBU a colectat informaţii că aceasta plănuia să-l asasineze pe Zelenski chiar când el efectuase vizita la finalul lunii iulie. 

 

 

UPDATE 01:00 - Belarus efectuează antrenamente militare la graniţa cu Polonia şi Lituania 

Tensiunile dintre NATO şi Rusia iau amploare după ce mercenarii grupării Wagner au sosit în Belarus şi au început să construiască baze şi să efectueze antrenamente. 

Ca răspuns la posibilul influx al luptătorilor Wagner, Polonia şi Lituania au luat măsuri de securitate la frontieră, întărindu-şi apărarea cu trupe suplimentare. 

 

 

 

Ştirea iniţială - Ucraina are nevoie de ATACMS

Ministrul ucrainean de Externe Dmitri Kuleba i-a cerut secretarului de stat american Anthony Blinken să furnizeze Ucrainei rachete americane cu rază lungă de acţiune ATACMS.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici