Reacţia firmei de securitate din SUA cu privire la implicarea unor mercenari americani în Ucraina

Firma privată de securitate Academi - Blackwater până în 2009 - neagă implicarea luptătorilor săi de elită în operaţiunile din estul Ucrainei, respingând informaţii publicate de către săptămânalul Bild am Sonntag, relatează agenţia ucraineană Ukrinform în pagina electronică de luni.

2262 afișări
Imaginea articolului Reacţia firmei de securitate din SUA cu privire la implicarea unor mercenari americani în Ucraina

Reacţia firmei de securitate din SUA cu privire la implicarea unor mercenari americani în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vicepreşedinta firmei, Suzanne Kelly, a declarat pentru ziarul german Zeit Online că "Academi nu este implicată în nicio operaţiune din Ucraina, iar acest lucru nu este planificat nici pe viitor".

În schimb, serviciile secrete germane BND au refuzat să comenteze informaţiile publicate de săptămânal. Nici Guvernul german nu a făcut vreun comentariu.

Aproximativ 400 de mercenari de la o firmă americană operează în Ucraina alături de militarii şi poliţia ucrainene, în operaţiunile împotriva separatiştilor proruşi, scria duminică ziarul german Bild am Sonntag.

Potrivit unor informaţii, care au la bază comunicaţii radio între centre de comandament ale armatei ruse, interceptate de către Agenţia americană de supraveghere NSA şi transmise serviciilor secrete germane BND, mercenarii americani coordonează şi conduc operaţiunile de gherilă împotriva separatiştilor proruşi în zona enclavei Slaviansk.

Aceşti 400 de mercenari lucrează pentru Academi, mai cunoscută sub fostul nume - Blackwater, o firmă de securitate care a fost privată de contractul cu armata americană în Irak, în urma unui atac armat comis asupra unor civili, în 2007, precizează Bild am Sonntag.

Publicaţia precizează totodată că nu ştie cine a încheiat contractul cu Academi.

Bild am Sonntag scrie că Rusia a denunţat, în urmă cu câteva săptămâni, prezenţa unor mercenari americani alături de trupe guvernamentale ucrainene, o acuzaţie dezminţită la jumătatea lui martie de către Geoffrey Pyatt, ambasadorul american la Kiev.

Publicaţia a dezvăluit săptămâna trecută că agenţi CIA şi FBI ajută Kievul să pună capăt rebeliunii din estul Ucrainei şi să implementeze un dispozitiv de securitate eficient, dar fără să se angajeze în mod direct în confruntări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici