Rebeli proruşi au furat un tanc şi două tunuri dintr-un complex muzeal de la Doneţk

Un tanc şi două tunuri lipsesc de mai multe zile dintr-un complex de la Doneţk dedicat celui de-al Doilea Război Mondial, aflat în faţa stadionului de fotbal Şahtior, acestea fiind luate, în baza unei autorizaţii scrise, de către persoane din "republica" de la Doneţk, potrivit pazei.

849 afișări
Imaginea articolului Rebeli proruşi au furat un tanc şi două tunuri dintr-un complex muzeal de la Doneţk

Rebeli proruşi au furat un tanc şi două tunuri dintr-un complex muzeal de la Doneţk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În urmă cu două săptămâni, oameni din «republica» de la Doneţk au venit să caute un tanc şi două tunuri. Aveau o autorizaţie scrisă să le ia", declară calm bărbatul însărcinat cu securitatea instalaţiei, care a asistat la scenă.

De peste trei luni, un conflict armat opune armata ucraineană şi rebeli proruşi în estul Ucrainei, iar în ultimele săptămâni luptele s-au intensificat.

"Au venit cu utilaje pentru a le ridica şi le-au pus într-un camion enorm. Au luat tancul cel mai puţin avariat. Cred că acum îl folosesc în lupte", adaugă el, în timp ce se află într-o gheretă mică de la intrarea în complex, care include un parc şi un muzeu, ce domină Severski Doneţ, râul care traversează Doneţkul.

La câţiva paşi de intrarea în muzeu, în mijlocul formaţiei de patru tancuri cu embleme sovietice, pe pământ sunt încă vizibile urmele tancului luat, la fel ca şi cele ale celor două tunuri.

Un bărbat şi fiul său, singurii vizitatori ai imensului complex - din care fac parte un parc uriaş şi un loc de joacă pentru copii, de obicei aglomerat - privesc fascinaţi tancurile şi locul rămas gol.

"Îţi dai seama, fură inclusiv piese de muzeu acum...", comentează tatăl, după care-şi fotografiază fiul, un adolescent, sprijinit de ţeava unui tun.

Confruntări sângeroase continuă la Doneţk şi Lugansk, două capitale regionale care sunt totodată bastioane ale insurgenţilor. În total, 14 persoane au fost ucise în confruntări vineri la Doneţk, iar două persoane la Lugansk, potrivit autorităţilor locale. Armata ucraineană a anunţat că a pierdut 13 militari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici