REPORTAJ: "Lungul drum" al lui Nelson Mandela s-a încheiat la Qunu - FOTO

Nelson Mandela, considerat un simbol al libertăţii şi iertării, a fost înmormântat duminică în pământul strămoşilor săi, la Qunu, satul în care şi-a petrecut copilăria, în Africa de Sud, după zece zile de omagiu la nivel mondial, după o ultimă ceremonie încărcată de emoţie.

720 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: "Lungul drum" al lui Nelson Mandela s-a încheiat la Qunu - FOTO

REPORTAJ: "Lungul drum" al lui Nelson Mandela s-a încheiat la Qunu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sicriul a fost coborât în mormânt, în cimitirul modest al familiei, către ora locală 12.40 (şi ora României), la poalele unui deal. Camerele de luat vederi ale televiziunilor l-au însoţit până la cimitir, după care s-au îndreptat în alte direcţii, potrivit dorinţei familiei, pe durata riturilor religioase şi tradiţionale.

Aproximativ 450 de invitaţi selectaţi au putut să asiste la înhumarea acestui gigant al secolului XX.

Anterior, la câteva sute de metri de locul unde s-au reunit membrii familiei, o ceremonie solemnă şi totodată intimă, în jurul sicriului, a reunit aproximativ 4.500 de persoane.

"O călătorie extraordinară se încheie", a declarat preşedintele Jacob Zuma, în cursul acestui omagiu.

"Este capătul a 95 de ani glorioşi ai unei lupte pentru libertate ai unui servitor umil şi devotat al poporului Africii de Sud, ai unui izvor de înţelepciune, ai unui pilon puternic, ai unei lumini de speranţă", a spus şeful statului. "Tu vei fi lumina care ne va călăuzi", a adăugat el.

Salve de tun, o escortă militară, imnuri religioase, coruri de copii, 95 de lumânări sunt elementele unei ceremonii demne, elegante, care au reprezentat pompa datorată unui om de stat de statura sa şi care au oferit un sentiment de intimitate, alături de omagiile apropiaţilor.

Ceremonialul a punctat cele zece zile de doliu naţional şi o serie de ceremonii în Africa de Sud şi în lume, în cadrul cărora un punct puternic l-a constituit omagiul care i-a fost adus marţi pe un stadion de la Soweto de către aproximativ 100 de şefi de stat şi de Guvern, dar şi de către cele aproape 60.000 de persoane prezente.

Preşedintele american Barack Obama l-a salutat atunci în Mandela un "gigant al istoriei".

"Tu vei fi lumina care ne va călăuzi"

Jacob Zuma i s-a adresat, duminică, în mod direct defunctului, "un om atât de mare şi cu toate acestea atât de umil", a cărui "eleganţă, zâmbet, dragoste şi leadership" le lipseşte tuturor. "Africa de Sud va continua să crească, pentru că nu te putem dezamăgi", a spus el.

"Drumul tău lung către libertate s-a încheiat (...). Dar drumul nostru continuă (...). Vei rămâne lumina care ne va călăuzi pe lungul drum al construirii Africii de Sud a visurilor tale", a mai spus Zuma.

Vechiul prieten şi camarad din detenţie, de pe Robben Island, al lui Mandela, Ahmed Kathrada, şi-a luat anterior un bun rămas emoţionant de la eroul luptei împotriva apartheidului, pe care-l considera drept "fratele (său) mare".

"Am văzut la spital un bărbat neputincios şi redus la umbra lui-însuşi, iar inevitabilul s-a produs", a spus el cu vocea tremurătoare. "Adio, fratele meu, mentorul meu, liderul meu. Viaţa mea se află în faţa unui gol şi nu mai ştiu către cine să mă îndrept", a adăugat Kathrada.

Una dintre nepoatele defunctului, Nandi Mandela, a destins atmosfera, revenind asupra calităţilor de povestitor ale "Tatamkhulu"-ului (bunicului) său. "Prefera poveştile care îl făceau să îşi râdă de el-însuşi", a spus ea, dar era "totodată un bunic strict, ataşat disciplinei, care ne pregătea pentru viaţă".

"Ne vei lipsi, Tatamkhulu. Vocea ta severă, când nu erai mulţumit de noi, ne va lipsi. Zâmbetul tău ne va lipsi...", a spus tânăra.

Inclusiv lideri africani chemaţi la pupitru au ieşit din cadrul prezentării unor omagii, aşa cum s-a convenit. Preşedinta Malawi Joyce Banda a evocat modul în care "toată lumea se îndrăgostea de Mandela", în aplauzele reuniunii.

Câţiva demnitari străini, ca prinţul Charles, foştii premieri francezi Lionel Jospin şi Alain Juppé sau omul de afaceri britanic Richard Branson s-au alăturat reuniunii, dominate în mod clar de sud-africani. Au fost prezenţi şi Oprah Winfrey, actorii Forest Whitaker şi Idris Elba, care a jucat rolul Mandela în cel mai recent film despre viaţa acestuia.

Miracolul sud-african

la finalul ceremoniei, sicriul acoperit cu steagul sud-african a fost condus către micul cimitir al familiei Mandela, sub un soare învăluit în nori care ilumina difuz peisajul Transkei.

Onoruri militare au fost prezentate pentru ultima dată. Avioane au survolat satul, iar trei elicoptere militare au desfăşurat steaguri sud-africane în zbor.

Ulterior, familia şi-a exprimat dorinţa ca transmisiunile în direct la televiziune să înceteze.

Şefi din clanul Thembu, o ramură a etniei xhosa, urmau să celebreze rituri tradiţionale. Un bou urma să fie sarificat, pentru a linişti spiritele stămoşilor şi a obţine asigurarea că aceştia îi vor rezerva o bună primire părintelui naţiunii "curcubeu".

Nelson Mandela a intrat deja în istorie pe când era în viaţă, ca părintele "miracolului sud-african", omul care a negociat cu puterea albă sfârşitul regimului rasist de apartheid, evitând un război civil pe care mulţi îl considerau inevitabil.

Un negociator ferm, el a fost totodată un mare artizan al reconcilierii rasiale şi a promovat întotdeauna iertarea pentru crimele din trecut.

Sud-africanii şi-au manifestat iubirea faţă de cel mai important om politic al lor începând de miercuri şi până vineri, interval de timp în care aproximativ 100.000 de persoane au venit la catafalcul pe care a fost expus sicriul, deschis, la sediul preşedinţiei, la Pretoria.

Adesea copleşiţi, compatrioţii săi au putut să-şi privească pentru ultima dată în faţă simbolul, ale cărui trăsături rămân imortalizate pentru eternitate.

"Nu mă îndoiesc o clipă că, atunci când voi trece în eternitate, voi avea zâmbetul pe buze", scria Mandela în 1997.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici