REVOLTĂ într-o închisoare indoneziană. Cinci deţinuţi au murit şi aproximativ 100 au evadat - FOTO

Cinci persoane au fost ucise, iar aproximativ o sută au evadat după o revoltă de amploare survenită joi seara într-o instituţie penitenciară indoneziană aflată în continuare sub controlul deţinuţilor, a anunţat vineri o sursă din cadrul poliţiei.

276 afișări
Imaginea articolului REVOLTĂ într-o închisoare indoneziană. Cinci deţinuţi au murit şi aproximativ 100 au evadat - FOTO

REVOLTĂ într-o închisoare indoneziană. Cinci deţinuţi au murit şi aproximativ 100 au evadat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cinci persoane au murit, dintre care trei deţinuţi şi doi membri ai personalului instituţiei", a anunţat pentru AFP Heru Prakoso, purtător de cuvânt al poliţiei provinciale din North Sumatra (nord-vest), adăugând că o sută de deţinuţi erau fugari, printre care şi "terorişi".

"Am capturat 55 de evadaţi, între care trei condamnaţi pentru acte de terorism", a precizat el. Între "95 şi 100" de deţinuţi sunt în continuare fugari, printre care "şase condamnaţi pentru acte de terorism", a continuat el.

"Încă nu am putut să preluăm din nou controlul închisorii", a recunoscut purtătorul de cuvânt, adăugând că au fost mobilizaţi 1.000 de poliţişti şi militari.

Deţinuţii instituţiei penitenciare Tanjung Gusta din Medan, capitala provinciei North Sumatra, s-au revoltat în cursul serii de joi din cauza lipsei de curent electric, care afecta de dimineaţă închisoarea suprapopulată.

Absenţa electricităţii a blocat furnizarea apei, scoasă din fântâni cu ajutorul pompelor, fapt ce-i împiedica pe unii deţinuţi să facă băile indispensabilile înainte de rugăciune în această perioadă sacră a Ramadanului. Închisoarea adăposteşte 2.600 de deţinuţi la o capacitate de cel puţin 500, potrivit presei locale.

Deţinuţii au atacat gardieni şi au dat foc unor birouri ale închisorii. Profitând de agitaţie, 150 de deţinuţi au încercat să evadeze.

Închisoarea adăpostea şi 11 deţinuţi condamnaţi în virtutea legii antiterorismului, unii pentru că au făcut parte dintr-o tabără de antrenament a militanţilor în provincia vecină Aceh, unde o rebeliune separatistă a durat timp de decenii, alţii pentru că au jefuit bănci în vederea finanţării unor acte de terorism, a precizat Heru Prakoso.

Incendiul a fost stins în cursul nopţii de joi spre vineri. Sute de poliţişti şi militari sunt mobilizaţi în faţa instituţiei penitenciare cu pereţi arşi, în timp ce, în interior, deţinuţii s-au adunat în curtea închisorii, pe unde se deplasează liber, a constatat un jurnalist al AFP.

Aproximativ 20 de militari au primit permisiunea deţinuţilor de a intra, cu scopul de a purta negocieri. În schimb, accesul poliţiştilor a fost refuzat. "Nu ne plac poliţiştii. Ei sunt barbari, ne opresc şi ne bat", a strigat un deţinut aflat în interiorul închisorii.

Negocierile ar trebui să înceapă în cursul zilei între şapte reprezentanţi ai deţinuţilor şi un oficial de rang înalt al Ministerului indonezian pentru Justiţie şi Drepturile Omului, a precizat Prakoso.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici