Rex Tillerson laudă Turcia pentru curajul cu care a apărat democraţia

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a lăudat, duminică, Turcia pentru curajul cu care a apărat democraţia în puciul ce a avut loc anul trecut, însă nu a făcut nicio referire la represaliile care au urmat efectuate de Guvernul turc, precizează site-ul agenţiei de presă Reuters.

1058 afișări
Imaginea articolului Rex Tillerson laudă Turcia pentru curajul cu care a apărat democraţia

Rex Tillerson laudă Turcia pentru curajul cu care a apărat democraţia

Rex Tillerson a vorbit în deschiderea unei conferinţe pe tema petrolului ce a avut loc la Istanbul, unde a primit un premiu pentru întreaga sa activitate din acest domeniu. Secretarul de Stat a declarat că Statele Unite văd în Turcia un partener cu care colaborează pentru a creşte securitatea energetică din regiune.

”Acum aproape un an, poporul turc format din oameni curajoşi s-au opus celor care au complotat, apărând democraţia. Profit de acest moment pentru a recunoaşte eforturile lor şi pentru a aduce un omagiu victimelor evenimentelor ce s-au produs la 15 iulie 2016”, a declarat Tillerson.

Anul trecut, un grup de militari au atacat principalele instituţii ale Turciei cu scopul de a prelua puterea şi de a-l debarca de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Puciul a eşuat în momentul în care mii de turci au ieşit pe străzi pentru a protesta, chemaţi fiind de preşedintele Erdogan. Peste 240 de oameni, majoritatea civili, au murit în noaptea de 15 iulie în Turcia, ca urmare a acelor evenimente.

După ce acea tentativă a eşuat, 40.000 de oameni au fost închişi, Guvernul turc motivând că este necesară luarea unor astfel de măsuri din cauza ameninţărilor cu care s-a confruntat. În plus, peste 100.000 de oameni au fost concediaţi, majoritatea dintre ei fiind funcţionari publici, ofiţeri de poliţie sau membri ai sectorului militar.

Majoritatea cancelariilor occidentale au declarat atunci că Guvernul Turciei se foloseşte de acest puci ca un pretext pentru a elimina opoziţia şi pentru a-şi consolida puterea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici