Riadul neagă orice împlicare în asasinarea directorului programului nuclear din Iran: „Nu este politica Arabiei Saudite să se lanseze în asasinate”

  • Riadul neagă orice împlicare în asasinarea directorului programului nuclear din Iran, Mohsen Fakhrizadeh.
  • Iranul crede că Israelul este responsabil pentru asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh.
  • Rivalitatea dintre Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit datează din 1979.
1339 afișări
Imaginea articolului Riadul neagă orice împlicare în asasinarea directorului programului  nuclear din Iran: „Nu este politica Arabiei Saudite să se lanseze în asasinate”
Un înalt oficial saudit a respins acuzaţiile ministrului de Externe din Iran, Mohammad Javad Zarif, care a sugerat că regatul a jucat un rol în asasinarea şefului programului nuclear iranian săptămâna trecută. Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat vineri, lângă Teheran, iar Iranul crede că inamicului său, Israelul, este responsabil pentru acest lucru. Israelul nu a reacţionat oficial la aceste acuzaţii, relatează Le Figaro. 
 
Luni, Mohammad Javad Zarif a scris pe Instagram despre o „conspiraţie,” menţionând o întâlnire secretă în Arabia Saudită între prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman şi premierul israelian Benjamin Netanyahu. Această întâlnire a avut loc pe 22 noiembrie, potrivit unor surse israeliene, dar Riadul a negat-o. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, se afla în acea perioadă în Arabia Saudită.
 
Vizitele precipitate ale lui Pompeo în regiune, o întâlnire tripartită în Arabia Saudită şi declaraţiile lui Netanyahu ilustrează această conspiraţie, care, din păcate, s-au arătat vineri într-un act terorist laş, care l-a avut ca ţintă pe unul unul dintre oficialii prestigioşi ai ţării,” a scris ministrul iranian.
 
”Zarif vrea cu orice preţ să dea vina pe regat pentru orice lucru negativ care se întâmplă în Iran. Ne va învinui şi pentru următoarele cutremure sau inundaţii?,” a răspuns pe Twitter ministrul de stat saudit pentru Afaceri Externe, Adel al-Jubeir. „Nu este politica Arabiei Saudite să se lanseze în asasinate (...),” a adăugat el.
 
Spre deosebire de alte monarhii din Golful Arab, regatul saudit nu a condamnat oficial asasinarea savantului iranian. Arabia Saudită, un mare aliat al Statelor Unite, şi Iranul, duşman al Washingtonului, au relaţii foarte tensionate. Riadul sprijină presiunile administraţiei Trump asupra Iranului, acuzat, în ciuda dezminţirilor sale, că încearcă să se doteze cu arma nucleară şi supus unor sancţiuni americane. 
 
Rivalitatea dintre Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit datează din 1979, când a triumfat revoluţia islamică iraniană. Cele două ţări, ale căror relaţii diplomatice au fost întrerupte din 2016, au purtat mai multe războaie de împuternicire în Liban, Yemen, Irak sau Siria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici