Rogozin: Republica Moldova vrea să "stea la coadă pentru a intra într-un club select al motanilor graşi"

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat marţi dorinţa R.Moldova de a se integra în UE, apreciind că ţara vrea să "stea la coadă pentru a intra în clubul select al motanilor graşi", şi a apreciat că scrutinul parlamentar va determina orientarea geopolitică a Chişinăului, relatează agenţia Tass.

441 afișări
Imaginea articolului Rogozin: Republica Moldova vrea să "stea la coadă pentru a intra într-un club select al motanilor graşi"

Rogozin: Republica Moldova vrea să "stea la coadă pentru a intra într-un club select al motanilor graşi" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie "vor decide soarta Republicii Moldova, orientarea ei geopolitică. Sper că în urma acestui scrutin la putere vor veni persoane care vor reprezenta interesele majorităţii. Cunoaştem şi salutăm orientarea dorită de majoritatea populaţiei", a declarat Rogozin, apreciind că "majoritatea cetăţenilor moldoveni ar vrea o integrare în Uniunea Vamală".

El a subliniat că autorităţile de la Chişinău trebuie să "garanteze moldovenilor care muncesc în Rusia dreptul la liberă exprimare", în contextul în care pe teritoriul rus vor fi deschise doar cinci secţii de votare.

"Peste 700.000 de cetăţeni moldoveni muncesc în Rusia. Asta înseamnă că ei votează cu mâinile, picioarele şi inima pentru o apropiere de Rusia, care nu este un stat străin pentru ei", a adăugat vicepremierul, în cursul unei întâlniri cu liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon.

"Nu sunt convins că orientarea politică a coaliţiei actuale este pe deplin patriotică", a afirmat el.

În opinia lui Rogozin, Republcia Moldova, în prezent, vrea să "stea la coadă pentru a intra în clubul select al motanilor graşi".

"Însă toţi înţeleg foarte bine că această ţară nu va fi primită în Uniunea Europeană. Stând la coadă, Chişinăul va trebui să îndeplinească nişte cerinţe stricte", a declarat Rogozin.

"Astfel, Republica Moldova nu va avea drepturi, ci doar obligaţii", a adăugat vicepremierul rus, subliniind că nu intenţionează să se implice în afacerile interne ale acestei ţări.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că majoritatea cetăţenilor moldoveni ar fi împotriva orientării proeuropene a actualei puteri, deoarece "ei înţeleg că Rusia şi Republica Moldova au un trecut comun şi un prezent comun".

Dodon a menţionat că în cazul unei victorii la alegerile din 30 noiembrie, partidul său va cere denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici