România–Ucraina – Moldova: Accelerăm eforturile pentru aderarea la UE a Ucrainei si Republicii Moldova

Miniştrii Apărării şi de Externe din România, Ucraina şi Republica Moldova au agreat să accelereze eforturile pentru ca Ucraina şi Republica Moldova să devină membri cu drepturi depline ai UE, potrivit declaraţiei adoptată în Trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova pe teme de securitate.

392 afișări
Imaginea articolului România–Ucraina – Moldova: Accelerăm eforturile pentru aderarea la UE a Ucrainei si Republicii Moldova

AP News

„Statele noastre sunt conectate de istorie, geografie şi de viziunea noastră comună pentru un viitor paşnic şi prosper. Apreciem beneficiile dezvoltării legăturilor noastre puternice în domeniile politic, economic, al infrastructurii, securităţii, apărării şi ale legăturilor culturale, atât pentru ţările noastre, cât şi pentru întreaga regiune. Ca parteneri din partea estică a continentului european, împărtăşim preocupări similare de securitate şi avem acelaşi interes pentru o regiune a Mării Negre stabilă şi sigură. Invazia militară brutală, ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, ca o continuare a agresiunii începute de Rusia asupra Ucrainei în 2014, a provocat suferinţe şi distrugeri pentru milioane de oameni, readucând din nou războiul pe continentul european”,m se arată în declaraţia comună semnată de miniştrii Apărării şi de Externe din cele trei ţări.

Cei şase miniştri arată că, pe lângă atacurile armate asupra Ucrainei, Rusia continuă să folosească tactici hibride variate care urmăresc să intimideze în continuare Ucraina, Republic Moldova şi alte state din regiune.

„Ne exprimăm dorinţa de a încuraja cooperarea apropiată pentru a consolida capacităţile comune pentru a combate propaganda rusă şi a întări rezilienţa societăţilor noastre, inclusiv în ceea ce priveşte dezinformarea. Am reiterat condamnarea noastră fermă a acestor acţiuni agresive care reprezintă o ameninţare fără precedent în ultimele decenii pentru regiunea noastră şi pentru spaţiul euroatlantic. Războiul de agresiune al Rusiei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Am condamnat agresorul şi pe toţi cei care facilitează războiul dus de Rusia, inclusiv Belarus. Respectul nostru pentru principiile fundamentale care stau la baza ordinii internaţionale bazate pe reguli – independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială – este de nezdruncinat. Subliniem angajamentul pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova şi a Ucrainei în cadrul frontierele lor recunoscute internaţionale, inclusiv apele teritoriale”, se menţionează în declaraţie.

Marea Neagră, adaugă miniştrii din cele trei ţărui, rămâne o regiune de importanţă strategică pentru continentul european şi pentru regiunea euroatlantică.

„Vom continua să lucrăm împreună, atât timp cât va fi necesar, pentru a sprijini dreptul statelor de a-şi alege liber politica externă şi alianţele, pentru a-şi exercita dreptul la auto-apărare, pentru a consolida rezilienţa şi stabilitatea, securitatea şi prosperitatea în regiunea noastră. Extinderea Uniunii Europene, precum şi cooperarea sporită cu NATO sunt elemente esenţiale în acest sens şi vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinului puternic european şi euroatlantic pentru această regiune. În acest context, subliniem importanţa deciziei istorice a Consiliului European din 23 iunie 2022 de a acorda Republicii Moldova şi Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE şi am agreat să accelerăm eforturile pentru ca cele două state să devină membri cu drepturi depline ai UE. Aşteptăm cu nerăbdare evaluarea Comisiei Europene asupra progreselor înregistrate de cele două state şi decizia de a începe negocierile de aderare la UE ale Ucrainei şi Republicii Moldova încă în cursul acestui an”, precizează semnatarii.

Totodată, în document se precizează că „România şi Republica Moldova şi-au reafirmat disponibilitatea de a sprijini iniţiativa Ucrainei pentru o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă, şi şi-au exprimat susţinerea pentru Formula de Pace a Preşedintelui Zelenski şi angajamentul de a lucra activ cu Ucraina pentru implementarea Planului de Pace în 10 puncte”.

„Subliniem că Formula de Pace reprezintă viziunea noastră comună asupra paşilor necesari care să asigure o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă pentru Ucraina şi pentru securitatea întregii lumi. Subliniem că cei care au înfăptuit crime grave din punctul de vedere al dreptului internaţional pe teritoriul Ucrainei, precum şi oficialii responsabili, trebuie să răspundă pentru faptele lor şi ne-am exprimat sprijinul deplin pentru eforturile comunităţii internaţionale de a asigura tragerea la răspundere pentru aceste crime, inclusiv prin mecanisme juridice. Am subliniat importanţa formatului trilateral de dialog şi cooperare România - Republica Moldova - Ucraina pentru apropierea statelor noastre şi am reafirmat angajamentul nostru puternic pentru continuarea coordonării în acest format. Pe baza rezultatelor substanţiale ale primei reuniuni trilaterale de la Odesa, din septembrie 2022, am fost de acord să organizăm, cu cea mai apropiată ocazie, o nouă rundă a discuţiilor trilaterale la nivelul miniştrilor afacerilor externe, cu participarea miniştrilor responsabili pentru energie şi respectiv infrastructură”, se arată în finalul declaraţiei.

Documentul este semnat de miniştrii de Externe Bogdan Aurescu, Nicu Popescu şi Dmytro Kuleba, precum şi de cei ai Apărării, Angel Tîlvăr, Anatolie Nostatîi şi Oleksii Reznikov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici