Rusia a deschis o anchetă împotriva unui blogger anticorupţie

O anchetă a fost deschisă contra lui Aleksei Navalni, un blogger rus care a acuzat la sfârşitul lui 2010 monopolul rus asupra oleoductelor de o fraudă "masivă", a anunţat marţi Vladimir Markin, un purtător de cuvânt al Comitetului rus de anchetă.

167 afișări

"Pot să confirm că o anchetă a fost deschisă contra avocatului din cadrul Baroului de Avocaţi al Moscovei, Aleksei Navalni", pentru abuz de încredere, a declarat Markin.

El a explicat că, în 2009, Navalni, care s-a prezentat drept consilier al guvernatorului regiunii Kirov, ar fi exercitat presiuni asupra patronului unei întreprinderi ca aceasta să vândă cherestea, la un preţ dezavantajos, altei societăţi, promiţându-i, în schimb, susţinerea administraţiei din regiune.

Markin l-a acuzat că a utilizat metode care pot fi calificate drept "raiduri", o formă încă destul de răspândită în Rusia de preluare a controlului, în mod ilegal, asupra unor întreprinderi sau bunuri imobiliare.

Aleksei Navalni a devenit cunoscut după ce a acuzat, la sfârşitul lui 2010, pe blogul său, compania care deţine monopolul oleoductelor, Transneft, că a deturnat patru miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro) în timpul construcţiei oleoductului Siberia-Pacific.

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, Navalni, acţionar minoritar la Transneft, a postat pe Internet ceea ce el susţine că este un raport intern al companiei, destinat Curţii de Conturi. Aceasta din urmă a dezminţit acuzaţiile bloggerului.

"Este necesar, pentru a transforma o invenţie pură într-un autentic dosar infracţional, ca dosarul să ajungă la cel mai înalt nivel, Comitetul de anchetă", a reacţionat, imediat, Navalni pe blog.

"Este o nebunie că toate dosarele mele despre furtul a miliarde (de dolari) sunt trimise către instanţe inferioare: Parchetul General, Parchetul Moscovei, Parchetul cartierului central al Moscovei", a adăugat el.

La începutul lui mai, grupul rus de furnizare de servicii pe Internet, Yandex, a anunţat că a fost constrâns să divulge serviciilor secrete ruse, FSB, informaţii despre contribuţiile financiare, efectuate prin intermediul serviciului său, Yandex Denghi (Yandex), către Navalni.

Acesta a utilizat Yandex Denghi pentru a primi aproximativ 6,2 milioane de ruble (155.000 de euro), în vederea publicării unor anchete asupra corupţiei din marile întrerpinderi ruse controlate de stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici