Rusia acuză inspectorii ONU de subiectivitate în legătură cu atacul chimic din Siria

Rusia a acuzat, miercuri, de subiectivitate inspectorii ONU care au anchetat atacul chimic din Siria şi a afirmat că a primit din partea Damascului elemente care sprijină ipoteza unei provocări din partea rebelilor.

196 afișări
Imaginea articolului Rusia acuză inspectorii ONU de subiectivitate în legătură cu atacul chimic din Siria

Rusia acuză inspectorii ONU de subiectivitate în legătură cu atacul chimic din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem dezamăgiţi (...) de abordarea Secretariatului ONU şi a inspectorilor ONU care s-au aflat în Siria şi care şi-au pregătit raportul în mod selectiv şi incomplet, fără să ţină cont de elementele pe care noi le-am semnalat în repetate rânduri", a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenţii de la Damasc.

"Fără să avem un tablou complet a ceea ce se întâmplă aici, concluziile la care au ajuns inspectorii ONU nu pot fi considerate decât concluzii politizate, subiective şi unilaterale", a declarat el.

Diplomatul rus, sosit la Damasc marţi seara, a subliniat că inspectorii au redactat raportul privind atacul din 21 august din apropiere de Damasc "fără să cerceteze elemente privind alte trei cazuri, cum a cerut partea siriană şi cum a cerut" Moscova.

El a adăugat că Siria a transmis "elemente" ruşilor pentru a veni în sprijinul ipotezei unei provocări a rebelilor.

"Elementele (doveditoare) corespunzătoare au fost transmise părţii ruse", a declarat el.

"Ni s-a spus că acestea stau mărturie faptului că rebelii sunt implicaţi în atacul chimic", a adăugat Riabkov.

"Rusia a început să analizeze aceste informaţii complementare. Noi nu putem pentru moment să tragem concluzii, dar (...) suntem înclinaţi să luăm în considerare cu cea mai mare seriozitate elementele părţii siriene privind implicare rebelilor în atacul din 21 august", a declarat el.

"Experţii ruşi se angajează să analizeze (aceste elemente). Noi considerăm că acest lucru va permite susţinerea mărturiilor şi dovezilor privind implicarea rebelilor în recursul la arma chimică", a declarat Riabkov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici