Rusia monitorizează "cu atenţie" un distrugător al SUA dotat cu sisteme Aegis aflat în Portul Constanţa - FOTO

Un distrugător american echipat cu sisteme conectate la sistemul NATO antirachetă se află în Portul Constanţa, nava fiind monitorizată cu atenţie de Flota militară rusă din Marea Neagră, afirmă surse citate de agenţia de ştiri Sputnik.

6501 afișări
Imaginea articolului Rusia monitorizează "cu atenţie" un distrugător al SUA dotat cu sisteme Aegis aflat în Portul Constanţa - FOTO

Rusia urmăreşte atent un distrugător al SUA dotat cu sisteme Aegis aflat în Portul Constanţa

"Nava USS Carney se află în Marea Neagră, în Portul Constanţa. Este monitorizată atent de navele, radarele şi avioanele aparţinând Flotei ruse din Marea Neagră", afirmă surse militare ruse citate de Sputnik Italia.

Conform Flotei a VI-a a Statelor Unite, distrugătorul USS Carney a părăsit baza Rota (Spania) pe 18 octombrie, cu misiunea de a "efectua patrule de rutină pentru protejarea intereselor americane în Europa". Zona de responsabilitate a Flotei a VI-a a SUA este Atlanticul de Est, Marea Mediterană şi Marea Neagră.

Distrugătorul USS Carney este echipat cu rachete antibalistice Aegis SM-3, conectate, împreună cu cele ale navelor USS Donald Cook, USS Ross şi USS Porter, la sistemul antirachetă NATO din Europa. Sistemul antibalistic instalat de Alianţa Nord-Atlantică în Europa include şi instalaţii terestre Aegis, montate în România şi Polonia.

Departamentul american al Apărării a anunţat în anul 2014 că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, recomanda atunci Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului urmau să dureze aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă urma să fie luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse erau Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (statul Michigan).

Imagini cu distrugătorul USS Carney DDG64 în momentul în care tranzita Bosforul:

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis sunt utilizate în planul de creare a unui "scut antirachetă" NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul şi Coreea de Nord. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (România) şi vor fi montate în Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice patrulează în Marea Mediterană. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este "extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) şi avertizând că va lua măsuri pentru a se apăra. Statele Unite au argumentat că sistemele antibalistice din Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici