Rusia pune capăt retragerii civililor înaintea bătăliei de la Herson / Şoigu a anunţat că au fost mobilizaţi cei 300.000 de rezervişti necesari

Oficialii ruşi afirmă că au finalizat o operaţiune de evacuare a civililor din oraşul Herson, ocupat în sudul ţării, înainte de o aşteptată bătălie cu forţele ucrainene care avansează, scrie BBC

1344 afișări
Imaginea articolului Rusia pune capăt retragerii civililor înaintea bătăliei de la Herson / Şoigu a anunţat că au fost mobilizaţi cei 300.000 de rezervişti necesari

Se spune că cel puţin 70.000 de civili ar fi trecut pe malul estic al Niprului, în ceea ce Ucraina a numit deportări forţate.

"Pregătim Hersonul pentru apărare", a declarat un comandant al miliţiei ruse.

Între timp, Rusia a declarat că a mobilizat cei 300.000 de rezervişti necesari.

Ministrul apărării, Serghei Şoigu, i-a spus preşedintelui Vladimir Putin că 41.000 dintre cei chemaţi sunt deja pe câmpul de luptă din Ucraina. Cifrele nu au fost verificate în mod independent.

Comentariile ministrului vin pe fondul nemulţumirii tot mai mari a populaţiei din întreaga Rusie faţă de campania de mobilizare.

Vineri, Şoigu a fost avertizat de către un membru al parlamentului rus că recruţii sunt trimişi pe linia frontului fără pregătire. Maxim Ivanov a declarat că este inacceptabil să se trimită recruţi în locuri precum Doneţk fără a fi pregătiţi.

Regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost una dintre cele patru zone din Ucraina anexate de Vladimir Putin luna trecută, în ciuda faptului că Rusia nu deţine controlul total asupra niciuneia dintre ele.

Oraşul Herson a fost capturat la scurt timp după ce a început invazia Rusiei - dar în ultimele săptămâni forţele ucrainene au recucerit în mod constant teritoriul de pe malul vestic sau drept al Niprului. Linia frontului se află la 30 km de oraş, potrivit oficialilor ucraineni.

Ucraina subliniază că deportarea sau transferul civililor de către o putere ocupantă în interiorul sau în afara teritoriului ocupat este o crimă de război

Un alt oficial numit de Rusia a recunoscut că mulţi civili au rămas. Vladimir Saldo, instalat de ruşi în funcţia de guvernator al Hersonului, a declarat că 150-170.000 de persoane se aflau încă în oraşul de pe malul drept (vestic) al Niprului şi în jurul acestuia. Populaţia de dinainte de război a oraşului era de aproximativ 300.000 de locuitori.

Oficialii ucraineni au pus sub semnul întrebării cifrele oferite de autorităţile ruse de ocupaţie.

Un locuitor a declarat săptămâna trecută pentru BBC că nimeni nu pleacă nicăieri şi că soldaţii ruşi erau îngrijoraţi de modul în care ar putea supravieţui în oraşul Herson.

Unul dintre cei mai duri susţinători ai războiului, liderul cecen Ramzan Kadîrov, a recunoscut că o unitate cecenă a suferit "pierderi mari" în regiune în această săptămână. El a declarat că 23 de luptători au fost ucişi şi alţi 58 au fost răniţi într-un atac al artileriei ucrainene, dar a continuat să afirme că forţele sale au ucis mult mai mulţi ucraineni.

Liderul regional ucrainean din Herson, Serhiy Khlan, a declarat că oamenii lui Kadîrov au fost înlocuiţi de soldaţi mobilizaţi recent. Câmpurile din jurul capitalei regionale au fost minate, a spus el.

Înaintea oricărei bătălii pentru oraşul Herson, oficialii ucraineni au sugerat că Rusia şi-a retras autoritatea de ocupaţie în oraşul Henichesk, situat la aproximativ 200 km sud-est.

Purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene, Natalya Humenyuk, a declarat că ruşii încearcă să se menţină pe malul drept al Niprului, dar faptul că se pregătesc să apere şi cealaltă parte a râului este un "semn revelator că înţeleg situaţia reală - că este puţin probabil ca ei să se menţină pe malul drept".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici