Şapte civili au fost ucişi în operaţiunea americană eşuată din Yemen, anunţă liderul unui trib

Liderul unui trib yemenit a declarat luni că şapte civili au fost ucişi în operaţiunea americană eşuată vizând salvarea a doi ostatici - unul american iar celălalt sud-african, ucişi de răpitori - şi a reclamat despăgubiri din partea Guvernului din Yemen.

108 afișări
Imaginea articolului Şapte civili au fost ucişi în operaţiunea americană eşuată din Yemen, anunţă liderul unui trib

Luke Somers (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îndemnăm Guvernul de la Sanaa să examineze cazul celor şapte civili ucişi şi al unei femei şi unui copil răniţi în timpul operaţiunii de salvare, în vederea acordării unor despăgubiri", a declarat pentru AFP şeicul Tarek Ferid al-Daghari, al cărui clan face parte din tribul Al-Awlaki, influent în provincia Shabwa (sud-est).

Autorităţile yemenite nu au anunţat existenţa unor victime civile după operaţiune, în cursul căreia Luke Somers, un fotoreporter american în vârstă de 33 de ani răpit în septembrie 2013 la Sanaa, şi Pierre Korkie, un profesor sud-african ţinut ostatic din mai 2013, "au fost asasinaţi de către terorişti AQPA (Al-Qaida în Peninsula Arabia)", potrivit secretarului american al Apărării Chuck Hagel.

Liderul de trib a declarat că "deţine probe cu privire la participarea unor militari yemeniţi la operaţiune", care a avut loc sâmbătă într-un sat izolat din Shabwa.

Prezentând un rezumat la evenimentelor, el a anunţat că forţele speciale americane au luat ca ţintă "un lot de trei case aparţinând unui număr de trei fraţi, dintre care unul era membru Al-Qaida", dar şi casa "tatălui lor, Abdallah al-Awaj al-Daghari, în vârstă de 70 de ani, situată la 150 de metri mai departe".

Înainte de asalt, membrul Al-Qaida, însoţit de alţi cinci membri ai reţelei teroriste, "inclusiv trei saudiţi, a venit împreună cu cei doi ostatici, pentru a face o haltă, după care să-şi continue drumul", a povestit el. "Dar, la puţin timp după aceea, a fost lansat asaltul", iar "cei trei fraţi şi tatăl lor au fost ucişi".

În total, "doi membri Al-Qaida şi şapte civili au fost omorâţi, iar o femeie, un copil şi doi saudiţi au fost răniţi", a declarat el, precizând că ceilalţi membri Al-Qaida au reuşit să fugă.

Liderul de trib a spus că cinci membri ai familiei insurgentului din cadrul Al-Qaida se află printre victime.

Guvernul yemenit a anunţat că zece presupuşi combatanţi Al-Qaida au fost ucişi, iar patru membri ai forţelor speciale yemenite de luptă împotriva terorismului au fost răniţi în timpul operaţiunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici