Şapte morţi în sud-estul Turciei, în noi confruntări între forţele turce şi militanţii kurzi

Şapte persoane au murit, luni, în noi confruntări între militanţii kurzi şi forţele turce, în sud-estul Turciei, iar alte interdicţii de circulaţie ar urma să intre în vigoare luni seară, în mai multe oraşe din Turcia, informează site-ul publicaţiei Le Figaro.

1540 afișări
Imaginea articolului Şapte morţi în sud-estul Turciei, în noi confruntări între forţele turce şi militanţii kurzi

Şapte morţi în sud-estul Turciei, în noi confruntări între forţele turce şi militanţii kurzi

În oraşul Diyarbakir, o manifestaţie în numele Partidului Democrat Popular (HPD), prokurd, împotriva restricţiilor de circulaţie impuse de aproape două săptămâni într-un cartier istoric din oraş, a degenerat în confruntări cu forţele de ordine. Potrivit surselor medicale, două persoane au murit în aceste confruntări.

În provincia Mardin, în sud, cinci militanţi kurzi au murit într-o altă zonă aflată sub restricţii de circulaţie, Dargecit, au declarat responsabilii forţelor de securitate.

Într-un oraş din provincia respectivă, Nusaybin, situat la frontiera cu Siria, au fost impuse restricţii de circulaţie de săptămâna trecută. În Nusaybin, un poliţist turc şi şapte militanţi kurzi au murit săptămâna trecută, în confruntări izbucnite de la impunerea interdicţiilor de circulaţie.

Măsuri similare au fost luate în două oraşe din provincia Sirnak - Cizre şi Silopi - în apropiere de frontierele cu Siria şi Irak. Interdicţiile de circulaţie vor intra în vigoare luni seară.

Potrivit cifrelor furnizate de Fundaţia Drepturilor Omului din Turcia, 52 de astfel de interdicţii au fost impuse de la jumătatea lui august în prezent, în şapte provincii din sud-estul Turciei. Aceste măsuri vizează 1,3 milioane de locuitori din Turcia.

În regiunea de sud-est a Turciei, au avut loc valuri de violenţă timp de luni întregi după ce un acord de încetare a conflictului armat cu grupul radical Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a ieşit din vigoare în luna iulie.

Luna trecută, militanţii kurzi au refuzat un acord de pace, oferit după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AK) au câştigat alegerile electorale din noiembrie şi au promis să înlăture PKK. În octombrie, aproximativ 100 de persoane au murit în Ankara, într-un atentat terorist care a vizat o manifestare prokurdă din apropierea gării centrale, în care se solicita încetarea confruntărilor şi acordarea de drepturi egale kurzilor.

Peste 40.000 de persoane au murit în confruntările dintre militaţii kurzi şi forţele turce, izbucnite în 1984. Kurzii, care reprezintă aproximativ un sfert din populaţia Turciei, solicită drepturi culturale şi politice egale cu restul cetăţenilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici