Şapte ONG-uri au cerut comunităţii internaţionale să facă orice pentru a rezolva criza siriană

Şapte organizaţii umanitare şi de apărare a drepturilor omului au lansat miercuri, la Davos, în Elveţia, un apel către comunitatea internaţională pentru exercitarea de presiuni asupra beligeranţilor din Siria şi asupra unor ţări vecine în vederea soluţionării crizei siriene.

219 afișări
Imaginea articolului Şapte ONG-uri au cerut comunităţii internaţionale să facă orice pentru a rezolva criza siriană

Şapte ONG-uri au cerut comunităţii internaţionale să facă orice pentru a rezolva criza siriană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Reputaţia Naţiunilor Unite şi a unor membri ai Consiliului de Securitate este în joc dacă ei nu pot să-şi arate determinarea pentru a rezolva criza şi, de-acum încolo, să ofere asigurări că vor fi luate măsuri pentru ca ajutorul umanitar să ajungă rapid la cei care au nevoie de el", au declarat liderii Amnesty International, Human Rights Watch, Oxfam International, Salvaţi Copiii, Care USA, Mercy Corps şi World Vision.

Winnie Byanyima, directoarea Oxfam international, a cerut "mai multă presiune internaţională asupra puterilor regionale". "Pacea este (...) în mâinile unor lideri regionali", a declarat ea, într-o conferinţă de presă, în marja Forumului Economic de la Davos, fără a le preciza. Iranul şi Arabia Saudită sunt cele două mari puteri regionale, Teheranul fiind un susţinător al regimului sirian al lui Bashar al-Assad, iar Riyadul un sprijinitor al opoziţiei, atât armate, cât şi politice.

Cei şapte lideri de ONG-uri au primit cu satisfacţie deschiderea conferinţei Geneva II, "o primă întâlnire între reprezentanţi ai regimului sirian şi opoziţiei care ar putea fi, sperăm, un prim pas către o pace durabilă".

"Va fi dificil să se ajungă la o pace negociată, au afirmat ei într-o declaraţie comună, dar să se angajeze la faptul ca ajutorul umanitar să ajungă la cei care au nevoie de el nu ar trebui să fie".

"Îndemnăm comunitatea internaţională să sprijine poporul Siriei, care îndură cea mai gravă criză umanitară din timpurile noastre", au mai afirmat ei. "Jumătate din ţară depinde de ajutor umanitar, iar milioane de sirieni nu au acces la această asistenţă. În unele regiuni, ei îndură boli şi mor de foame. Situaţia actuală este inacceptabilă şi sfidează normele unei lumi civilizate", au deplâns ei.

Secretarul general al Amnesty International Salil Shetty a criticat "ipocrizia" multor lideri europeni faţă de cererile de azil ale unor refugiaţi sirieni. El a amintit că acesta este un "drept (...) nerespectat de mulţi lideri europeni".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici