Şase state europene vor un sistem de colectare a datelor pasagerilor

Miniştrii de Interne din şase state europene (G6) reuniţi joi la Paris au convenit să apere în faţa Parlamentului European sistemul de colectare a datelor furnizate de călători companiilor aeriene (PNR) în cadrul luptei antiteroriste.

132 afișări
Imaginea articolului Şase state europene vor un sistem de colectare a datelor pasagerilor

Şase state europene vor un sistem de colectare a datelor pasagerilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miniştrii de Interne din Spania, Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia şi francezul Bernard Cazeneuve au evocat lupta împotriva terorismului şi fluxurile de imigranţi. Omologii lor turc şi canadian şi secretarii americani ai Justiţiei şi Securităţii Interne au participat de asemenea la reuniune.

Ministrul german Thomas de Maiziere a declarat că lucrul "cel mai important în Europa este schimbul de informaţii privind persoanele în pericol şi persoanele periculoase, precum şi un control efectiv al frontierelor noastre externe".

"Acum vrem să utilizăm tot ceea ce este tehnic posibil pentru a ne asigura că informaţiile pot fi integrate în Sistemul de Informare Schengen, pentru ca fiecare ofiţer de frontieră să ştie dacă o persoană periculoasă intră sau iese din ţară", a afirmat el, adăugând că "nu este vorba numai de a împiedica revenirea, pentru a evita atentate în Germania şi Europa, ci şi de a evita exportul de terorism".

În legătură cu PNR (Passenger name record, datele din dosarele pasagerilor) european, ministrul german a precizat că este vorba de a compara "datele pasagerilor care intră în Europa cu fişele noastre de căutări".

Parlamentul European a respins o primă propunere, dar, potrivit lui Maiziere, "a venit timpul să găsim un compromis".

"Vom face un demers la Parlamentul European, PNR-ul nu se poate face fără un acord european", a afirmat Cazeneuve. "Trebuie consolidată cooperarea Schengen", a insistat el.

În ce priveşte fluxurile de imigranţi, "este necesară o aplicare mai riguroasă a regulilor Schengen", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici