Se deschide un nou front al războiului din Ucraina. Marea Neagră devine "câmp de luptă". Oficial ucrainean: Nu vor mai exista ape sigure sau porturi paşnice pentru voi

Porturile şi navele ruseşti din Marea Neagră - inclusiv petrolierele - ar putea fi atacate de armata ucraineană ca parte a eforturilor de a slăbi maşina de război a Moscovei, a avertizat luni un oficial de rang înalt de la Kiev. Este o schimbare majoră de tactică ce ar putea semnala deschiderea unui nou front al conflictului.

15060 afișări
Imaginea articolului Se deschide un nou front al războiului din Ucraina. Marea Neagră devine "câmp de luptă". Oficial ucrainean: Nu vor mai exista ape sigure sau porturi paşnice pentru voi

Se deschide un nou front al războiului din Ucraina. Marea Neagră devine câmp de luptă. Oficial ucrainean: Nu vor mai exista ape sigure sau porturi paşnice pentru voi

Până acum în Marea Negră, cu excepţia câtorva acţiuni, Ucraina nu a dus o luptă directă cu Rusia. Dar acest lucru pare că se va schimba.

"Tot ce mişcă ruşii încoace şi încolo pe Marea Neagră sunt ţintele militare valabile", a declarat pentru POLITICO Oleg Ustenko, consilier economic al preşedintelui ucrainean Zelenski, afirmând că această acţiune este o ripostă la retragerea Rusiei din acordul privind cerealele din Marea Neagră, negociat de ONU, şi la declanşarea unei serii de atacuri cu rachete asupra depozitelor agricole şi a porturilor.

"Această poveste a început cu Rusia blocând coridorul de cereale, ameninţând că ne va ataca navele, distrugându-ne porturile", a spus Ustenko. "Infrastructura noastră maritimă este atacată în mod constant".

În weekend, Ucraina a declarat apele din jurul porturilor ruseşti din Marea Neagră drept "zonă cu risc de război" începând cu 23 august "până la noi ordine". Zona include porturi ruseşti importante precum Novorossiysk, Anapa, Gelendzhik, Tuapse, Sochi şi Taman.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că atâta timp cât ruşii "terorizează oraşele ucrainene paşnice şi distrug cereale condamnând sute de milioane de oameni la foamete", nu vor mai exista "ape sigure sau porturi paşnice pentru voi în Marea Neagră şi Marea Azov", relatează Politico.

Acest lucru face consturile de asigurare pentru nave să crească vertiginos şi ar putea pune în pericol una dintre principalele rute de export de petrol şi produse petroliere ale Rusiei, care este esenţială pentru ca Kremlinul să aibă suficienţi bani pentru a continua războiul împotriva Ucrainei.

După acest weekend, Marea Neagră pare un loc mai periculos pentru transportul maritim internaţional", a declarat Byron McKinney, director la S&P Global Market Intelligence. "Multe nave pur şi simplu nu merg în zonă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici