Secretarul general al ONU îi felicită pe afgani pentru votul "istoric" în alegerile prezidenţiale

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a felicitat duminică pe afgani pentru "reuşita istorică" în alegerile prezidenţiale de sâmbătă, făcând apel la echitate şi transparenţă în procesul de numărare a voturilor, în curs de desfăşurare.

144 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al ONU îi felicită pe afgani pentru votul "istoric" în alegerile prezidenţiale

Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

De la Kabul la Kandahar, afganii au votat sâmbătă în număr mare şi fără incidente majore, în pofida ameninţărilor cu atacuri ale talibanilor, pentru alegerea unui succesor al preşedintelui Hamid Karzai, cu câteva luni înainte de retragerea trupelor NATO.

"Milioanele de femei şi bărbaţi care au votat sunt o mărturie a curajului şi a angajamentului afganilor de a-şi exercita drepturile şi de a-şi decide viitorul", a declarat Ban Ki-moon, într-un comunicat.
Participarea afganilor la vot, în pofida ameninţărilor şi a intimidărilor, "transmite un mesaj puternic: autorii violenţelor nu pot câştiga", a mai afirmat secretarul general al ONU.

Cei trei candidaţi favoriţi la alegerile prezidenţiale au criticat însă duminică desfăşurarea scrutinului, denunţând "probleme, nereguli şi inclusiv fraude grave".

În acest sens, secretarul general al ONU i-a îndemnat pe afgani să susţină instituţiile electorale în măsura în care îşi desfăşoară activitatea într-o "manieră echitabilă, transparentă şi în interesul poporului afgan".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici