Şeful NATO va vizita Polonia, cu câteva zile înainte de startul exerciţiului militar rus în Belarus

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, va efectua, vineri, o vizită la un batalion multinaţional NATO staţionat în Polonia, în contextul în care în luna septembrie se va desfăşura un amplu exerciţiu militar rus în Belarus şi nord-vestul Rusiei, informează postul France 24.

574 afișări
Imaginea articolului Şeful NATO va vizita Polonia, cu câteva zile înainte de startul exerciţiului militar rus în Belarus

Şeful NATO va vizita Polonia, cu câteva zile înainte de startul exerciţiului militar rus în Belarus (Imagine: Hepta)

Stoltenberg urmează să se întâlnească, joi, la Varşovia, cu preşedintele polonez Andrzej Duda, după care se va deplasa la baza NATO din zona satului Orzysz, în nordul ţării, a declarat Tomasz Szatkowski, adjunctul ministrului Apărării de la Varşovia.

Batalionul staţionat la Orzysz este unul din cele patru desfăşurate de NATO în Polonia şi statele baltice, cu rol de a asigura statele din Alianţă care se simt ameninţate de frecventele exerciţii militare efectuate de forţele ruse în regiunea Mării Baltice.

Săptămâna trecută, generalul Ben Hodges, comandantul forţelor terestre americane din Europa, a declarat că Polonia a devenit centrul de gravitate pentru armata Statelor Unite în ceea ce priveşte acţiunile de descurajare a Rusiei.

Baza de la Orzysz se află la aproximativ 100 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad şi în apropierea Coridorului Suwalki, o zonă strategică între Belarus şi Kaliningrad.

Experţii militari sunt de părere că un atac rus în această direcţie ar putea conduce la izolarea trupelor NATO din statele baltice.

După criza din Ucraina, fostele republici sovietice baltice se tem că ar putea fi vizate de intenţiile agresive ale Kremlinului, iar exerciţiul militar Zapad 2017, care se va desfăşura în Belarus şi nord-vestul Rusiei, stârneşte îngrijorare în statele baltice şi Polonia.

În luna iunie, un oficial lituanian a declarat că se estimează că la exerciţiul Zapad 2017 ar putea participa până la 100.000 de militari ruşi, în timp ce Moscova a indicat că vor participa 12.700 de militari.

Rusia a invitat reprezentanţi ai statelor baltice să monitorizeze exerciţiul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici