Şeful Pentagonului acuză forţele irakiene că le lipseşte voinţa de a lupta împotriva grupării SI

Secretarul american al Apărării, Ash Carter, a acuzat duminică starea slabă a armatei irakiene pentru ocuparea oraşului Ramadi de către gruparea Stat Islamic (SI), apreciind că "forţele irakiene nu au arătat voinţă de luptă", relatează CNN.

328 afișări
Imaginea articolului Şeful Pentagonului acuză forţele irakiene că le lipseşte voinţa de a lupta împotriva grupării SI

Şeful Pentagonului acuză forţele irakiene că le lipseşte voinţa de a lupta împotriva grupării SI (Imagine: AP/Mediafax Foto)

"Se pare că forţele irakiene pur şi simplu nu au arătat voinţă de luptă", a declarat Carter într-un interviu pentru CNN. "Nu erau mai puţini. De fapt, erau cu mult mai mulţi decât forţele opuse şi totuşi nu au reuşit să lupte, s-au retras de la faţa locului, iar acest lucru îmi spune mie, şi cred că multora dintre noi, că avem o problemă cu voinţa irakienilor de a lupta împotriva SI şi de a se apăra", a precizat şeful Pentagonului, adăugând că acest lucru este îngrijorător.

Afirmaţiile lui Carter sunt cele mai puternice din partea unui oficial al administraţiei Obama de la evenimentele de săptămâna trecută, când oraşul irakian Ramadi a fost cucerit de gruparea Stat Islamic.

Statele Unite au grăbit expedierea unor arme pentru a ajuta forţele irakiene, în condiţiile în care gruparea jihadistă a ocupat recent tot mai mult teritoriu.

"Le putem oferi antrenament, le putem oferi echipament, dar evident că nu le putem oferi voinţa de a lupta", a precizat Carter. "Dar dacă le oferim antrenament, le oferim echipament şi le oferim sprijin şi chiar timp, sper că vor dezvolta voinţa de a lupta, pentru că numai dacă ei luptă SI poate fi învinsă", a adăugat oficialul american.

În condiţiile în care gruparea Stat Islamic a continuat să avanseze, unele persoane, inclusiv senatorul republican John McCain, preşedintele Comisiei pentru controlul serviciilor armate din Senat, au cerut suplimentarea forţelor americane din Irak. În prezent, aproximativ 3.000 de militari americani se află în Irak pentru a antrena forţele irakiene, dar nu sunt în apropierea zonelor de luptă.

"Dacă va veni o vreme când va trebui să schimbăm tipul de sprijin pe care îl oferim forţelor irakiene, vom face această recomandare. Dar ceea ce s-a întâmplat la Ramadi a fost un eşec al forţelor irakiene de a lupta", a insistat Carter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici