Şeful Pentagonului se află, în premieră, în vizită la baza navală chineză de la Qingdao

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a ajuns joi la baza navală chineză de la Qingdao (est), o premieră pentru un şef al Pentagonului, în contextul dialogului referitor la securitate dintre SUA şi China, putere în creştere în Asia-Pacific.

585 afișări
Imaginea articolului Şeful Pentagonului se află, în premieră, în vizită la baza navală chineză de la Qingdao

Leon Panetta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marina chineză i-a promis şefului Apărării americane, aflat în vizită oficială în China de miercuri, că îi va prezenta una dintre ultimele sale fregate, precum şi un submarin cu propulsie diesel. În portul Qingdao se află Statul major al flotei chineze din nord.

Această vizită inedită are loc la o zi după o conferinţă de presă susţinută de Panetta la Beijing în cursul căreia acesta a dat asigurări că noua strategie militară a Washingtonului, care face din Asia prioritatea sa, nu vizează împiedicarea dezvoltării Chinei, ci "extinderea rolului său".

Modernizarea flotei chineze atrage atenţia strategilor Pentagonului şi Congresului, care sunt preocupaţi de eforturile chineze în ceea ce priveşte producţia de rachete balistice şi de croazieră, susceptibile de a ameninţa puterea navală şi aeriană americană în Pacific.

În timpul vizitei sale, Panetta a adoptat un ton conciliant, oferind Chinei posibilitatea de a lucra cu SUA ca un partener pentru a răspunde ameninţărilor comune, cum ar fi catastrofele naturale sau pirateria.

Miercuri, paisprezece nave guvernamentale chineze se aflau în apropierea arhipelagului japonez Senkaku, revendicat de China sub numele de Diaoyu, a anunţat paza de coastă japoneză.

Celor 11 nave care au ajuns marţi li s-au alăturat miercuri alte trei nave. Această flotilă, supravegheată îndeaproapre de ambarcaţiunile pazei de coastă japoneze, navighează în continuare la limita zonei pe care Tokyo o consideră ca făcând parte din apele sale teritoriale în jurul acestui grup de insule din Marea Chinei de Est. 

Tensiunea era ridicată în jurul arhipelagului. Potrivit cotidianului japonez Asahi Shimbun, paza de coastă niponă ar fi trimis în zonă circa 50 de nave, dar un purtător de cuvânt al acestui corp a refuzat să confirme informaţia, invocând "motive de securitate".

Mii de chinezi au ieşit din nou pe străzi marţi în mai multe oraşe din sudul ţării pentru a cere restituirea acestor insule Chinei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici